Mart ayında ne yemeli ne içmeli

Yazın habercisi, ilkbaharın ilk ayı mart geldiğinde birçok meyve ve sebzeler reyonlarda yerini almakta. Peki sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kalmak için neler tüketilmeli?

Ekleme: 07.03.2022 15:30:13 / Güncelleme: 07.03.2022 15:35:17 / Sağlık / Adana Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kalmak için tüketilmesi gereken sebze ve meyveler hakkında açıklama yapan Dahiliye Uzman Doktor Serdar Kutlu, önemli uyarılarda bulundu.

"Seralar etkisiyle yaz ayında kış, kış ayında da yaz meyve-sebzesine ulaşılabiliyor" diyen Uzman Dr. Serdar Kutlu, "sağlığımız için en doğru olan, meyve ve sebzelerin kendi mevsiminde tüketilmesidir." dedi.

 

Özellikle kış mevsiminde, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan ve C vitamini barındıran turunçgillerin tercih edilmesi gerektiğine değinen Kutlu, "kış aylarında vücudumuzun, özellikle bağırsak sağlığımızın vitamin ve minarel ihtiyacı için karnabahar, lahana, brokoli, ıspanak, pırasa ve taze yeşil sebzeler tüketmekte fayda var" ifadelerini kullandı.

Önümüzde ki yıllarda binler, on binler hatta milyonlarca ölüm beklenmekte

Nezle ve gripte antibiyotik kullanılmaması uyarısında bulunan Kutlu, "nezleyi-gribi virüsler yapar, antibiyotikler ise enfeksiyon yapan bakterileri öldürür, virüse hiçbir etkisi olmaz. Bilinçsiz antibiyotik kullanılması durumunda, alerjik reaksiyonlar gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanılmasından kaynaklı önümüzde ki yıllarda binler, on binler hatta milyonlarca ölümün gerçekleşmesi beklenmektedir." şeklinde konuştu.

"Mart ayında boğaz ağrısı ve öksürüğün en yaygın sebebi gribal enfeksiyon ve Covid-19'dur." diyen Kutlu şunları kaydetti:

Bilinmeli ki Covid-19, nezle, grip gibi hastalıkların tedavisinde anti bakteriyel antibiyotik kullanmıyoruz, antiviral yani virüslerin vücuda girmesini engelleyen ilaçlar kullanıyoruz. Gereksiz antibiyotik kullanımı, bağırsak floramızda bulunan trilyonlarca bakteri ve mikro organizma gibi vücut sağlığına faydalı probiyotikleri öldürür.

Mevsimin ve günün şartlarına göre giyinmeliyiz

Çok fazla soğuğa maruz kalınmasının vücut direncini düşmesine sebep olduğunu dile getiren Kutlu, "nezle, grip veya covid’li biriyle temas olması durumunda vücut o mikropları alır ve vücut direnci düşükse enfeksiyon kaçınılmazdır. Sabahın ilk saatlerine aldanılmamalı, işlerimizin uzayıp günün geç saatlerine kadar dışarıda kalmamız da göz önünde bulundurulup mevsimin ve günün şartlarına göre giyinmeliyiz" dedi.

İki çok büyük sorunumuz var: obezite ve sigara

"Dahiliye-İç Hastalıkları hekimleri olarak gözlemlediğimiz, hastalarımızın obezite ve sigara kaynaklı şikayetlerle bize müracaat ettiğidir" şeklinde konuşan Kutlu "maalesef ülkemiz dünyanın en obez 3’üncü ülkesi. Obezite, karaciğer yağlanması, siroz, iskelet problemleri, topuk dikeni, bel fıtığı, diz eklemleri ve kıkırdakların aşınması, ayak bilek sorunları, tansiyon, kolesterol, kalp damar hastalıklarının zeminini oluşturmakta ve diyabete sebep olmaktadır." diye konuştu.

Nüfusumuzun yüzde 40’nın sigara bağımlısı olduğuna dikkat çeken Kutlu, "sigara koaha, akciğer, bağırsak, yemek borusu, mesane kanserine ve kalp damar tıkanıklığına bağlı krizlere sebep olur. Maalesef her gün üç yüz insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Bundan dolayı ülke sağlığı adına her yaştan insanımızı bu konularla ilgili çok ciddi bilinçlendirilmeli ve mücadele etmeliyiz." çağrısında bulundu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar