Sosyal medyada yapılan paylaşımlar yağ krizini ikiye katladı

​"Ayçiçek yağına zam yapılacak, stoklarda tükenecek" iddiaları üzerine durumu fırsat bilen kimi marketlerin yağları depoya kaldırmaları tepkilere neden oldu.

Ekleme: 06.03.2022 15:30:09 / Güncelleme: 06.03.2022 15:32:18 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cuma günü akşam saatlerinde "Ayçiçek yağına zam yapılacak, stoklarda tükenecek" söylentisiyle marketlere yönelen müşterilerin oluşturduğu görüntüler, sosyal medya gündemine oturdu.

 

Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarda, halkın yoğun bir şekilde ayçiçek yağ reyonlarına yönelmesi, müşterilerin adeta birbiriyle yarışır halde izdiham oluşturması ve kısa süre içerisinde rafların boşalması dikkatlerden kaçmadı.

Oluşan rağbeti fırsat bilen bazı işletme sahibi ve çalışanlarının karaborsada satmak amacıyla ürünleri raflardan indirip depolamaya çalışması görüntüleri, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından kaydedildi.

Söz konusu fırsatçı yaklaşımlar internet ortamında paylaşılırken bazı belediyelerin gece vakti özellikle zincir marketlere yönelik gerçekleştirdiği denetimlerde benzer manzaralarla karşılaşması görüntüleri teyid etti.

Bazı paylaşımlarda market çalışanları müşterilerin gözleri önünde yağları depoya taşıdıkları görülürken kimi paylaşımlarda ise rafta 130 TL fiyat belirtilen yağın kasada 200 TL'ye satılmasına kullanıcının sert tepkisi dikkat çekti.

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı sıvı yağla ilgili açıklama yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açtığı ve bu sebeple temel gıda ürünlerinin fiyatlarının arttığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin 2021 yılında yüzde 17 arttığını belirten Kirişci, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır.

Çukurova bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir." (İLKHA) 



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar