Batman’da 181 alanda mesleki eğitim verilecek

​Batman’da Milli eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan 181 meslek grubunda mesleki eğitim kursları verilecek.

Ekleme: 03.03.2022 19:05:16 / Güncelleme: 03.03.2022 19:05:16 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) tarafından tahsis edilen yerinde hizmet vermeye başlayan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ortaokul, lise ve meslek edinmek isteyen vatandaşlara da irtibat bürosu alanında hizmet verecek.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezine kaydolanlara çıraklık süresinde asgari ücretin yüzde 30’zu ustalık dönemlerinde ise asgari ücretin yüzde 50’si olmak üzere maddi destek verilecek.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi İrtibat Büro açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İL Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ömer Faruk Özel, İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, BATSO Abdulkadir Demir ve Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş katıldı.

Açılışın ardından açıklamalarda bulunan İl Milli eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran açılışı yapılan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinin büyük ve küçük bütün işletmelere büyük bir katkı sunacağını söyledi.

“Öğrenci hem okul okuyacak hem de meslek sahibi olacak”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kurtaran, “Bugün Batmanımızda mesleki eğitimdeki son gelişmelere katkı manasında bir büro açılışını yaptık. Bu anlamda 181 alanda mesleki istihdamımız var. Bunlardan bir kaçı gıda, sanayi, mobilya ve metal gibi birçok alanda kurslarımız var. Bu alanların herhangi birinde başlayanları meslek lisesi mezunu yapıyoruz. 3308 meslek düzenlemesine göre kursa kaydı olanların ücretleri işletmelere her hangi bir yükümlülükleri kalmıyor.” ifadelerini kullandı.

“Başvurular her geçen gün artıyor”

Öğrencilerin okullarını okudukları gibi meslek sahibi olacaklarını belirterek Kurtalan, “Kursa kaydolan çocuk ve gençler gidecekleri işyeriyle sözleşmelerini imzaladıktan sonra devletten çıraklık dönemlerinde her ay asgari ücretin yüzde 30’nu kalfalık dönemlerinde de her ay asgari ücretin yüzde 50’sini alacaklar. İşletmelere herhangi bir külfet getirilmemiş. Aynı zamanda bu çocuklarımız meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı da sigorta kapsamına alınıyorlar. Bu düzenlemeden önce ilimizde 430 kadar çırağımız vardı ama bugün itibariyle sayımız 2 bin 400’e çıktı.” dedi..

“İşletmeler bu projenden çok istifade edecekler”

Kurtalan, “Şu anda başvurularımız sürekli artarak devam etmektedir. Yeni düzenlemeyle ortaokul mezunu olan bir çocuğumuz liseyi okulda devam etme zorunluluğu yok. Öğrencimiz lise eğitimini çırak olarak bir işletmede başladıktan sonra o işletmede 4 yılın sonunda meslek lisesi diplomasını da almış oluyor. Öğrenci ne kadar erken çıraklığa başlarsa o kadar çabuk iş tecrübesi kazanacaktır. İşletmeler bu projenden çok istifade edecekler. Öğrenciler haftanın 4 günü işletmede olacak, Bir günde okulda kültür dersleri görecekler. Bu proje Batman’ın büyük ve küçük bütün işletmelere büyük bir katkı sunacaktır. Hayırlı olmasını diliyorum.” diye kaydetti. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar