Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı: Bağımlılık ile topyekûn mücadele etmeliyiz

Uyuşturucu bağımlılığı ile topyekûn mücadele çağrısında bulunan Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Kemerli, “Uyuşturucu sorunu hepimizin ortak meselesi.” dedi.

Ekleme: 02.03.2022 14:30:12 / Güncelleme: 02.03.2022 14:36:25 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Uyuşturucu kullanımının her geçen gün daha çok yaygınlaştığına dikkat çeken Kemerli; sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ile vatandaşlara uyuşturucu ile mücadele konusunda çağrıda bulunuyor.

Türkiye’de son yıllarda uyuşturucu kullanımı özellikle genç nüfusta hızlı bir şekilde artması, toplumu endişelendiriyor.

 

Son zamanlarda yaygınlaşan ve vücuda ciddi zararları olduğu tespit edilen uyuşturucu maddelere gençlerin çok rahat erişebiliyor olması, tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu durum başta aileler olmak üzere toplumun her kesimini endişelendiriyor.

Bağımlılıklarla mücadelede önleyici adımların büyük önem taşıdığını belirten Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Kemerli, uyuşturucu ile mücadele çağrısında bulunarak, bu konuda herkese önemli görev ve sorumluluklar düştüğüne dikkat çekti.

Uyuşturucu bağımlılığının daha fazla yaygınlaşmaması adına herkesin üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmesi gerektiğini belirten Kemerli, uyuşturucu ile mücadelede en büyük görevin ailelere düştüğünü vurguladı.

Uyuşturucu bağımlılığının hem kişiyi hemde ailesini ve çevresini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kemerli, ailelerin bağımlılık konusunda bilgi sahibi olmalarını ve tedavi olması gereken kişilere yardımcı olmalarını istedi.

Uyuşturucu bağımlılığına karşı başlatılan "Nice Sağlıklı Nesillere" sloganıyla birlikte tüm vatandaşları bilinçli olmaya ve bağımlılıklarla mücadeleye çağıran Kemerli, “Birbirimizi sevmemiz ve saymamız lazım. Uyuşturucu ile mücadeleyi sadece Yeşilay, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve kamu kurumları ile değil, topyekûn mücadeleyle Allah'ın izniyle ülkemizden silip atarız. Bizim derdimiz geleceğimiz sağlıklı nesiller ve ailelerimizdir. Aile temelleri sağlam olduğu müddetçe bu iş olmaz.’’ ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu madde satıcılarının daha çok dezavantajlı mahalleleri seçtiğine dikkat çeken Kemerli, emniyet birimleri ile işbirliği içerisinde çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

“Mücadelemizi topyekûn olarak sürdürmemiz gerekiyor”

Ailelerin çocuklarıyla ilgilenmesi gerektiğini belirten Kemerli, “Bugün sigaraya başlayanlardaki en büyük neden; iradenin zayıflığı, aileleri ile iletişim kuramamak ama sağlam bir aile yapısı olunca bu çocukların uyuşturucuya, sigaraya ve madde bağımlılığına düşme riski çok zayıf, çok nadir olduğu gözüküyor. Ama parçalanmış aileler de bu oran çok yüksek. Bu oran artık anasınıfı, ilkokul seviyesine düşmüş vaziyette. Bunun için de mücadelemizi topyekûn olarak sürdürmemiz gerekiyor. Bu noktada özellikle anne ve babalarımızdan ricamız; çocuklarının tanımadıkları ve bilmedikleri insanlardan kendilerine ikram edilen yiyecek vb. şeyleri almamaları noktasında uyarmaları olacaktır. Çünkü bu işin şakası yok.” dedi.

“Ebeveynlere düşen görev sigara noktasında hassas davranmaktır”

Ebeveynlerin sigara konusunda çocuklarına örnek olmaları gerektiğini belirten Kemerli, “Anne ve babanın sözünün etkili olması için önce kendisinin bağımlılıktan uzak durması lazım. Hem sigara kullanıp hem de çocuğumuza ‘sigara içme’ dediğimizde, inanın çocuğumuzun gözünde bizim sözümüzün bir değeri kalmaz. Çocuklarımıza ‘kitap okuyun’ demek yerine eğer biz kitap okursak çocuk bizi örnek alır. Bundan dolayı da en başta ebeveynlere düşen görev bağımlılıktan uzak durmak olacaktır. Çocukların gözünde en büyük rol anne ve babadır. Çocuğumuza ‘sigara zararlıdır’ demekten öte kendimizle çelişmeyecek şekilde sigara içmememiz lazım.” şeklinde konuştu.

Bağımlılığın daha çok özenti, çevre ve arkadaş etkisiyle başladığını belirten Kemerli, bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Sigara bağımlılığı noktasında özellikle mahalle aralarındaki bakkal ve büfe sahiplerine tek sigara satışı yaptırılmaması gerektiğini de vurguladı.

“Bağımlılık yapıcı maddelerden uzak duralım”

Alkol bağımlılığının hem kişiye hem de çevresinde bulunanlar için zararlı olduğunu belirten Kemerli, “Biz alkol kullanımına sonuna kadar karşıyız. Alkol bağımlılığından kurtulmak isteyenleri YEDAM’a çağırıyoruz. YEDAM, her türlü bağımlılıkta olduğu gibi alkol bağımlısı kişilere de tamamen ücretsiz, ayaktan psiko-sosyal destek vermektedir. Biz bu mücadelemizi eğitim, spor ve sanatla destekliyoruz. Eğer kişi alkolü bırakamıyorsa çevresini değiştirmesini öneriyoruz. Çünkü bu işin şakası yok. Eğer bir kişi; toplumla barışık bir halde yaşamak istiyorsa bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durmalıdır.” diye konuştu.

Alkolün zararlı olduğunu, alkol kullananların kendilerinin yanı sıra ailesi ve çevresine de zarar verdiğini de belirten Kemerli, yaşanan trafik kazalarının büyük bir oranının alkolden kaynaklandığını bildirdi.

Teknoloji bağımlığının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kemerli, teknoloji bağımlılığının önemli bir aile sorunu olduğunu ifade etti.

Teknoloji bağımlığının önüne geçilmesi için ebeveynlerin çocukları ile daha verimli zaman geçirmelerini tavsiye eden Kemerli, teknoloji bağımlılığının engellenmesinde ailecek yapılan kitap okuma saatlerinin çok etkili olduğunu vurguladı.

Aileye sahip çıkılması gerektiğini belirten Kemerli, “Çünkü aile bizim her şeyimiz, en temel yapımız, en sağlam noktamız, en yıkılmaz yanımız, lütfen aileye önem verelim. Ailemize sahip çıkalım. Aile bizim olmazsa olmazımız.” dedi.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında "Yeşilay Haftası"nın kutlandığını anımsatan Kemerli, Yeşilay’ın alkol, uyuşturucu madde ve tütün gibi bağımlılık alanlarının yanı sıra teknoloji ve kumar gibi davranışsal bağımlılık alanlarıyla da mücadele ettiğini bildirdi.

Bağımlılıklarla mücadelelerini sürdürdüklerini belirten Kemerli, “Bu yıl 102’inci yaşını kutlayan Yeşilay, 1-7 Mart Yeşilay Haftası’nı ‘Yeşilay Varsa Hayat Var’ sloganıyla kutluyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji olmak üzere, beş farklı bağımlılık alanında mücadelesini sürdürürken; önleme ve rehabilitasyon faaliyetleri yürütüyor.” diye konuştu.

“YEDAM çatısı altında ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlıyoruz”

Yeşilay’ın bağımlılıklardan uzak, iyi ve sağlıklı bir toplum için çalıştığını belirten Kemerli, şunları dile getirdi:

“Sağlıklı bir toplum için bağımlılıkların oluşmadan önlenmesi, bireylerin küçük yaşlardan itibaren sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması büyük önem taşıyor. Yeşilay olarak biz de bu bakış açısıyla pek çok proje hayata geçiriyor; okul sıralarından itibaren çocuklara ve hangi yaşta olursa olsun sağlığın peşinden giden tüm insanlarımıza temas ederek onların yaşam boyu sürdürecekleri sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini sitiyoruz. Bağımlılığın oluştuğu durumlarda ise bağımlı bireylere ve ailelerine Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) çatısı altında ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlıyoruz.”

Yeşilay’ın eğitimin, sanatın ve sporun gücünden yararlanarak bağımlılıkları önlemek için çalıştığını dile getiren Kemerli, çocuk ve gençlerde bağımlılık konusundaki farkındalığın artması için aynı zamanda 11 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı ile “Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması” düzenlediklerini de sözlerine ekledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler