Muhammed Miraç Aslan - Doğruhaber
Son yıllarda mültecilere karşı insanlık dışı tutumlarıyla gündeme gelen Avrupa ülkeleri, söz konusu mülteciler Ukrayna’dan gelince bir anda insanlığı hatırladı! Suriye, Afganistan, Libya ve Afrika’nın birçok ülkesinden savaşlar sebebiyle kaçarak Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin kıtaya ulaşmaması için her türlü zorluğu çıkaran Avrupa ülkelerinin Ukraynalı mültecilere karşı tutumu, ikiyüzlülüğün göstergesi olarak yorumlandı.
AVRUPA’NIN MÜLTECİ KORKUSU
Avrupa Birliği ülkeleri, son yıllarda ülkelerindeki savaşlardan veya kıtlıktan kaçarak Avrupa’ya yönelen mültecilerin engellenmesi için milyarlarca avro para harcadı. Macaristan, Avusturya, Slovenya başta olmak üzere bazı ülkeler, mültecilerin girişini engellemek için sınırlarına duvar örerken Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya da duvar örmek için yakın zamanda çalışmalara başlayacak.
MÜLTECİLERİ ÖLDÜRÜYORLAR!
Yunanistan ise sadece mültecilerin girişini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda mültecileri öldürüyor. Yunan Sahil Güvenliği, Ege Denizi’nde defalarca mülteci botlarını batırdı. Yunan güçleri, özellikle havaların soğuk olduğu dönemlerde Türkiye sınırından giriş yapan mültecilerin kıyafetlerini alarak onları ölüme terk etti. En son, şubat ayının başında Yunanistan sınırında donarak ölen 19 mültecinin cansız bedenine ulaşılmıştı.
AB'DEN SINIRLARA 6,4 MİLYAR BÜTÇE
AB, 2014 ile 2020 yılları arasında sınır gözetleme, geçiş yollarının onarımı ve görevlilerin eğitimi için 2,8 milyar avroluk fon aktardı. 2021-2027 Bütçesi'nde bu iş için 6,4 milyar avro ayrılması planlanıyor.
TÜRKİYE’YLE MÜLTECİ ANLAŞMASI
Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelecek mültecilere karşı oldukça olumsuz olan Avrupa Birliği’nin adımları bunlarla sınırlı kalmamış, 2016 yılında Türkiye ile mülteci mutabakatı imzalanmıştı. Buna göre Avrupa’ya gidecek mülteciler Türkiye’de tutulacak ve karşılığında Gümrük Birliği güncellenecek, Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi getirilecek ve Türkiye’nin AB’ye katılımı müzakereleri tekrar başlatılacaktı.
Anlaşmanın ardından Avrupa’ya mülteci akını önemli ölçüde azaldı. 2015 yılında Yunan adalarına geçenlerin sayısı 856 binden, bir sene sonra 173 bine, 2020’de ise 10 bine düştü.
UKRAYNA’DAN GİDEN MÜLTECİLERE KAPILARI AÇTI
Kıta dışından gelen mültecilere karşı bu denli tahammülsüz olan Avrupa’nın, Ukraynalı mülteciler karşısındaki insani(!) tavrı ise şaşırtıyor. Avrupa Birliği ve birlik üyeleri art arda Ukrayna’dan gelecek mültecilere kapılarının açık olduğu açıklamaları yapıyor.
AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, en az 300 bin Ukraynalının AB topraklarına girdiğini, daha fazlası için hazırlık yaptıklarını söyledi.
Johansson, AB içişleri bakanlarının olağanüstü toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulundu.
Ukrayna'dan kaçmak zorunda kalan sivilleri ve halihazırda mülteci akınıyla en çok karşı karşıya kalan AB ülkelerini desteklemek için dayanışma platformu ilan edeceğini belirten Johansson, "Şimdiye kadar en az 300 bin Ukraynalı AB topraklarına girdi." dedi.
Johansson, toplantıda gelecek günlerde daha fazla rakamlara ulaşacak mültecilerin AB topraklarına yerleştirilmesiyle ilgili hazırlık yapılacağını ifade ederek, "Bana göre, bu dönemde 'geçici koruma direktifini' kullanmanın doğru zamanı olacağını düşünüyorum. Bunu bugün tartışacağız." diye konuştu.
BM: 660 BİNDEN FAZLA MÜLTECİ UKRAYNA’DAN KAÇTI
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından 660 binden fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini, Ukrayna'da çoğu mahsur 470 binden fazla diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi.
BM, Rusya’nın saldırılarında 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını duyurdu.
GUTERRES AVRUPA ÜLKELERİNE MİNNETTAR
Avrupa ülkelerinin Ukrayna’dan giden mültecilere karşı sergilediği insani tutum, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de dikkatinden kaçmadı.
Guterres, Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle olağanüstü toplanan BM Genel Kurul toplantısında üye devletlerin temsilcilerine hitap etti.
Guterres, güvenlik arayışı içindeki Ukraynalılara kapılarını açan komşu ülkelere gösterdikleri şefkat ve cömertlik için minnettar olduğunu kaydederek, bu dayanışmanın ırk, din, etnik köken ayrımı yapılmaksızın yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Yüz binlerce Ukraynalının savaştan kaçmak için ülke içinde yerinden edildiğini ve sınırları geçtiğini belirten Guterres, "Her dakika artan mültecilerle, kolayca Avrupa'nın on yıllardır en kötü insani krizi haline gelebilecek bir durumla yüz yüzeyiz." ifadesini kullandı.
“BURASI IRAK YA DA AFGANİSTAN DEĞİL!”
Avrupa’nın mültecilere karşı uyguladığı ikiyüzlü tutum, kıtadaki gazetecilerin konuşmalarında rahatlıkla görülüyor. Öyle ki, bazı muhabirler insanlık sınırlarını zorlayarak, Ukrayna’dan giden mültecilerin Iraklı ya da Afganistanlılar gibi olmadığını söylüyor.
CBC News ve BBC muhabirlerinin, Ukraynalıları dış görünüşlerine göre kendilerinden olarak görmesi, izleyenleri şaşkına çevirdi.
CBC News muhabiri, Ukraynalıları diğer mültecilerden ayırarak, “Affınıza sığınarak söylüyorum, burası Irak ya da Afganistan gibi on yıllardır çatışma yaşanan bir yer değil. Burası bunun yaşanmasını beklemediğiniz daha medeni, daha Avrupalı, bu sözleri dikkatle seçmem gerekiyor, bir şehir.” dedi.
‘PUTİN SARI SAÇLI, MAVİ GÖZLÜ İNSANLARI ÖLDÜRÜYOR!’
İnsanlık düşmanı açıklamalar, CBC News muhabiriyle sınırlı kalmadı. İngiltere merkezli BBC televizyon kanalının muhabiri de mültecilere karşı oldukça skandal sözler sarf etti. BBC çalışanı, "Bu olaylar benim için çok duygusal çünkü sarı saçlı, mavi gözlü insanların ve Avrupalı çocukların her gün Putin’in füzeleri tarafından öldürüldüğünü görüyorum." ifadelerini kullandı.