Sivas davası mağdurları için yeniden yargılanma talebi

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) üyeleri, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylara ilişkin davada hüküm giyen sanıkların yeniden yargılanmasını talep etti.

Ekleme: 28.02.2022 14:05:47 / Güncelleme: 28.02.2022 14:05:47 / Güncel
Destek için 

Çeşitli pankartlar taşıyan grup, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın karşısında bir araya geldi.

MAZLUMDER adına açıklama okuyan Derneğin İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi avukat Ömer Faruk Karataş, Sivas olaylarında katliama uğrayarak yaşam hakları ellerinden alınan mağdurları andıklarını ve ailelerin acılarını paylaştıklarını söyledi.

Binlerce insanın hayatını karartmış olan 28 Şubat sürecinin her yönüyle aydınlatılmasını ve bu sürecin aktörlerinin açığa çıkartılarak hesap sorulmasını beklediklerini anlatan Karataş, şunları dile getirdi:

"28 Şubat sürecinde oluşturulan istihbari kayıtların bugün dahi insanların önüne engel olarak çıktığı gerçeğinden hareketle devletin kirli ve manipüle edilmiş hafızasının temizlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Kıyıda köşede kalmış, sesini duyuramamış insanların mağduriyetlerinin ortaya çıkarılıp çözülmesini sağlayacak bir yüzleşme ve hesaplaşma mekanizmasının kurulması gerekliliğini hatırlatıyoruz. Hakların parça parça ya da yüzeysel olarak değil, tam anlamıyla iade edilmesini, maddi manevi zararların tanzim edilmesini bekliyoruz."

Karataş, 1990'lı yılların aydınlatılmayan ortamında gerçekleşmiş "Sivas katliamı" gibi acı olaylara ilişkin 28 Şubat sürecinde yürütülen ve adil olmayan yargılamaların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesini talep ettiklerini belirterek, "28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat'ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını talep ediyoruz. Halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz." dedi.