Şanlıurfa Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafı çözüm istiyor

Şanlıurfa'da "Özdiker Kuyumcular Çarşısı" ile ilgili kamulaştırma kararı alınması üzerine esnafın tepkileri devam ediyor.

Ekleme: 26.02.2022 19:09:24 / Güncelleme: 26.02.2022 19:09:24 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa'daki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Özdiker Kuyumcular Çarşısı" ile ilgili kamulaştırma kararı alındı. Resmi Gazete ile yayımlanan "Cumhurbaşkanı Kararları" kapsamında yıkılması planlanan çarşı ile ilgili kamulaştırılma yetkisi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Özdiker Kuyumcular Çarşısı'nda  bulunan 122 işyeri yıkılarak yerine meydan yapılması kararlaştırıldı.

Çarşı esnafı, işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirterek,  bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında "Yıkan değil, yapan başkan istiyoruz", "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" , "Burası Filistin değil Türkiye" şeklinde pankartlar açıldı.

Yapılan basın açıklamasında esnaf sorunlarına dikkat çekerek Kızılay Meydanı'nın altına yeraltı çarşısı yapılmasını talep etti.

"Maalesef ki yıkım kararını bilbordlardan öğreniyoruz"

Pasajın sorunu ile ilgili bir türlü Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşemediklerini belirten Özdiker Kuyumcular Çarşısı Esnafı Başkanı Hüseyin Fidancıoğlu, "Şanlıurfa komuoyunu meşgul eden yaklaşık 3 aydır pasajımızın yıkım kararı alınıp bize bildirilmiştir. Maalesef ki yıkım kararını bilbordlardan öğreniyoruz. Kararı öğrendikten sonra Urfa'da görüşmediğimiz kimse kalmadı. Sadece Zeynel Abidin Beyazgül ve Cumhurbaşkanımız ile görüşemedik. Halen bir arpa boyu kadar yol gitmiş değiliz, dönüp aynı yerde dolaşıyoruz. Bu pasajda 122 adet dükkân mevcuttur. Tapulu olmak ile beraber 16 dükkân da vâkfa aittir. Bu 122 dükkânda dükkân sahipleri ile birlikte 70 tane de kiracı var. Toplanınca 190 hane ediyor. İşçilerle birlikte 5 bin kişi nafakasını buradan çıkarıyor. Belediye Başkanı 190 haneye 'Git, ne halin varsa gör' diyor. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Bu durum bir başkan olarak ona yakışmıyor. 17 aydır onu görmüşlüğümüz yok. Bir de medyada para alanlara seslenmek istiyorum. Tek taraflı hiçbir şey, önyargılı olmaz. Gelin bizi de dinleyin, daha sonra yazın." şeklinde konuştu.

"Urfalılar, buradaki esnafa sahip çıkın"

İşyerlerine değerinin altında fiyat verildiğini ifade eden Fidancıoğlu, "Talebimiz çok basittir. Buradaki dükkânlara fiyatlarının 3'de biri fiyat verilmiş. Urfalılar, buradaki esnafa sahip çıkın. 1,5 trilyon dükkâna 500 bin lira veriliyor. Zemin kattaki 300 bin liralık dükkâna 69 bin lira veriliyor. Ey başkanım! Bizim parayla pulla işimiz yok. Sizden para istemiyoruz. Dükkânımızı yıkacaksan yıkın. Biz senden daha fazla Şanlıurfa'yı seviyoruz. Senden daha fazla da vatanseveriz. 2023 yakındır. AK Parti'yi ve Cumhurbaşkanımızı Zeynel Başkan'a yedirmem. Kızılay Meydanı atıl durumdadır. Üstünü park yapacaksan altını da pasaj yap. Buraya 70 trilyon vereceğine oraya 30 trilyon verip yeraltı çarşısı yap. 40 trilyon devletin cebinde kalsın." dedi.

"Başkan hangi dilden anlıyorsa biz o dile göre hareket edeceğiz"

İşlerini devam ettirebilecekleri potansiyelde bir işyeri talep eden Esnaf Mustafa İsmet Üçeş, "Ricadan anlamayan emirden anlar. Başkan hangi dilden anlıyorsa biz o dile göre hareket edeceğiz. Ya medyadan anlayacak ya da Ankara'ya dayanacağız. 17 aydır bu sorunumuz var. Buranın yıkma emrini Cumhurbaşkanından aldın ama esnafa danışma gereğini niye duymadın?  Bize yer temin etme mecburiyetin var mı? Elbette var. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde rıza şartı ne demek, para istiyorsa para; işyeri istiyorsa işyeri verilmeli. Bize bir iki tane dandik yer veriyorsun ama o yerler bize olmaz. Başkan sen bizimle dalga mı geçiyorsun?  İşimizi sürdürebileceğimiz mevki veya konumda bir yer ver; hem sen hem de biz rahat edelim. Urfa medyasının bazılarını kendi tarafına çekmiş. Onlara reklam verdiği için ne bizi dinliyorlar ne de hesaba alıyorlar. 'Gelin bizi çekin' diyoruz, kimse yok. Medya açık bulmaya çalışır. Gelin bize yardımcı olun ama gelmiyorlar; gelirlerse reklamları kesilecek." ifadelerini kullandı.

"Bu konuyu görüşmek üzere sana meydan okuyorum"

Büyükşehir Belediye Başkanı'na seslenen Üçeş, "Burada bütün Urfalıların huzurunda bir şey demek istiyorum. Reklam ve meydan seven başkanımız, buradan sana meydan okuyorum. İstediğin televizyon kanalında ve istediğin saatte bu konuyu görüşmek üzere sana meydan okuyorum. İster sen ister de belediyen gelsin ki bu konuyu izah edelim. Kim haklı kim haksız belli olsun. Benim bir yalanımı bulursan Urfa'yı terk ederim; ama ben bulursam sen istifa edeceksin! Kızılay Meydanı'nının yerini bize teklif etmedin. Senin kendinden haberin yok galiba. Kızılay Meydanı'nı teklif etseydin biz kabul ederdik. İşyeri vereceksen iş yapacağım mevkide olmalı. Benim işyerime hayvan pazarını mı layık görüyorsun? Böyle bir şey olur mu, dalga mı geçiyorsun? Senin bir vekilin 'başkan çözümü çözümsüzlükte buluyor' dedi. Biz yalancı değiliz. Meydan okuyorum, yüreği varsa buyursun gelsin tartışalım." diye konuştu.

"Siz bizi mağdur ediyorsunuz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül'ün yeraltı çarşısı sözü verdiğine dair ses kaydının bulunduğunu iddia eden Esnaf Murat Düger, "15 aydır biz başkanı görmemişiz. Görenler de akşam vakti ayda yılda bir görüyor. Başkan Maşallah düğünlerde boy gösteriyor. Geçenlerde buraya kar yağdı ve başkan bir paylaşım yaparak ekipleri kar temizliğine çağırdı. Zeynel Başkanın 36 dakikalık bir ses kaydı var. Ses kaydında bize yeraltı çarşısı yapacağını söylüyor; ama proje ortada yok. Ulusal basında bize Kızılay Meydanı'nı teklif ettiğini ama bizim bunu kabul etmediğimizi söylüyor. Ses kaydını yetkililere atıp 'Bize Kızılay'ı teklif etmediniz mi?' diye sorduk. Bize teklif etmediklerini söylüyorlar. Biz yetkili kişiye mi yoksa Zeynel Başkana mı inanalım? Buranın yıkılma kararı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde vardır; fakat eziyet ve mağdur etmeden olmalı. Siz bizi mağdur ediyorsunuz." şeklinde konuştu.

"3 tane telefon parasına dükkân mı alınır?"

Esnafa işyeri temin edilmesi gerektiğini vurgulayan Esnaf Müslüm İrfan, "Yanımdaki arkadaşımın işyerine 90 bin lira fiyat veriyorlar. 3 tane telefon parasına dükkân mı alınır? İnsan, bu kadar mı vicdansız olur? 3 adet telefon parasına işyerini istimlâk ediyorlar. Bana burada değil 122 dükkan, 22 tane kiralık dükkân bulsunlar. Nereye gideceğim? Madem burayı yıkacaksınız o halde bize neden işyeri temin etmiyorsunuz, neden böyle bir projeniz yok? 3 yıldır belediye başkanısın; ama 3 yıldır bir projen olmaz mı? 440 bin liradan 220 bine fiyat indirmiş. Böyle bir saçmalık olur mu?" diye konuştu.

"Yılan hikâyesine dönen bu pasajın akıbeti ne olacak?"

Bir yetkilinin ağzından bir şey çıkarsa onu yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Esnaf Mahmut Falay, "Yılan hikâyesine dönen bu pasajın akıbeti ne olacak? Buradan başkanın gözünün içine bakarak bir şey söylemek istiyorum. Canlı yayınlara çıkıp Kızılay Meydanı'nı teklif eden kimdir, sen değil misin? Buradaki esnafa teker teker sorun; kimin yanına, kim gelip, ne teklif etmiş? Bir yetkilinin ağzından bir şey çıkarsa onu yerine getirmeli. Kızılay'ın yerini teklif etmişsen arkasında durmalısın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler