Bir otelde düzenlenen toplantıda, konunun uzmanları tarafından "Ekonomik Krizlere 10 Maddede İslami Çözümler" başlıklı sunum yapıldı.
Türkiye'nin karşı karşıya olduğu ve giderek daha da derinleşen ekonomik krize yönelik İslami çözüm önerilerinin 10 madde halinde sunulduğu toplantıda, krizlerin nedeninin kapitalist ekonomi sistemi olduğuna dikkat çekildi.
Toplantıda, “Enflasyon ve hayat pahalılığı, sanayi sektörü-sanayi politikası ve yapılması gerekenler, tarım ve hayvancılığın yeniden canlandırılması, istihdam sağlanması ve işsizliğin düşürülmesi, gelir dağılımındaki adaletsizlik, vergisiz bir ekonomi, can yakan faturalar, ticaretin canlandırılması, kamu malının korunması ve tasarruf tedbirleri, kapitalist ahtapotun kolları: uluslararası kurumlar ve anlaşmaların iptali” başlıklarıyla 10 maddelik "İslami Çözüm Önerileri" sunuldu.
Ekonomik krizin asıl kaynağının uygulanan kapitalist iktisat nizamı olduğu, borsa, faiz ve altın karşılığı olmayan para olduğu belirtilen toplantıda, kağıt para sisteminden vazgeçilmesi istenid.
Krizlerin ve sorunların kaynağı olan kapitalist iktisat nizamı içerisinde kısır döngüye mahkûm edilmiş halktan saklanan krizlere köklü çözüm sunan İslam iktisat nizamının hatırlatıldığı toplantıda, vergi, mülkiyet, sanayi ve ticaret politikası hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.
Sorun üreten kapitalist sistem yerine İslami çözümlerin ve hükümlerin konuşulmasının zamanının da geldiğine dikkat çekilen toplantıda, her platformda İslam'ın hükümlerinin dillendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Köklü Değişim Yazarı Ahmet Sapa, “Bizler İslam'ın her meselede olduğu gibi ekonomiye dair çözümlerinin de olduğunu, bunu her platformda, mecliste ve toplumun her kesimiyle konuşulmasını, kamuoyu edilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
Raporun sunumunu gerçekleştiren İlahiyatçı-Yazar Doktor Abdurrahim Şen de "Ekonomik Krize 10 Maddede İslami Çözümler" raporunda yer alan maddeleri tek tek anlattı.
Altına dayalı para sisteminin İslam iktisat nizamının temeli olduğunu belirten Şen, kağıt para özellikle de dolara endeksli kâğıt para sisteminin terk edilmesi gerektiğini ifade etti.
“Bizim birinci problemimiz ve asıl sorunumuz; enflasyon ve hayat pahalılığıdır”
Enflasyona sebep olan dolara endeksli kâğıt para sisteminin terk edilmesi ve altın sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Şen, “Bizim birinci problemimiz ve asıl sorunumuz her zaman konuşulduğu gibi canavara benzetilen enflasyon ve hayat pahalılığıdır. Tabi bunun bazı sebepleri var. Sonuçta piyasada ürünlerin ve hizmetlerin sürekli anormal bir şekilde fiyatının artmasının bazı sebepleri var. Bunun birinci sebebi aslında kâğıt para sistemidir. İnsanlık tarihi boyunca yüzlerce yıl İslam tarihi bütünüyle aslında altın ve gümüş yani bizatihi değeri olan para sistemini kullanıyordu. Ama bu geçen 100 yıl içerisinde biz kâğıt para sistemiyle tanışmış olduk.” ifadelerini kullandı.
“Dolara endeksli kâğıt para sisteminin terk edilmelidir”
Her şeyin bir ölçüsünün olduğunu ancak kâğıt paranın ise ölçüsünün olmadığını belirten Şen, “Aslında cebimizde taşıdığımız kâğıt ve boya masrafından ibaret olan ve sadece değeri bu kadar olan kâğıdında üzerinde yazılan rakamlar kadar değerinin olabilmesi ve değer ifade edebilmesi için bir ölçü birimine endeksli ve bağlı olması gerekir. O da Allah'ın yarattığı ve maden ve altındır. Maden ve altın hiçbir zaman değerini kaybetmez. Altın çamura düşse de altındır. Altın hiçbir şart ve koşulda asla değerini kaybetmez.” şeklinde konuştu.
“Altın sistemine geçilmelidir”
Osmanlının 400 yıl boyunca büyük maliyetleri olan devasa orduları seferber etmiş olmasına rağmen yıllık enflasyon artışı 0,2 olduğunu belirten Şen, kağıt para yerine altın sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Dolayısıyla diğer ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybeder. Çünkü siz ona göre Merkez Bankanızda dolar yani yabancı bir devletin rezervini bulunduruyorsunuz. Ekonominiz, para sisteminiz ona endekslidir. O yüzden dolar yükseldiğinde bizim tansiyonumuz yükseliyor. İslam'ın bu noktadaki çözümü kesinlikle derhal ve hemhal altın ve gümüş para sistemine geçilmesidir. Bugünün şartlarında ve koşullarında bu mümkündür. Tabi sadece siyasi bir irade gereklidir. Normal şartlarda matematiksel olarak bu mümkündür.” diye konuştu.
“Mesele kapitalizmin bizatihi kendisidir”
İslam İktisat Uzmanı Mehmet Hanefi Yağmur, “Şu anda Ukrayna'da savaş var, Türkiye'de doların ateşi yükseliyor. Arkadaş bizim ülkemizde üretimde fabrikalar mı kurudu, insanlar greve mi gitti, fabrikalar mı bombalandı? Ne oldu da döviz fiyatları artıyor? Dünya ekonomisinde petrol çok az bir güruhun elinde olduğu için istedikleri gibi insanları oynatıyorlar. O yüzden bu sorunu Allah'ın getirdiği ahkâma göre çözmemiz gerekiyor. Biz bu meseleyi ele alırken yaklaşımımız bugünkü sistemin sınırları çerçevesinde düşünürsek yanlış yaparız. Çünkü sorunun kaynağı burasıdır. Biz Allah ve Resul’ünün getirdiği sistemi dikkate alalım. Onun için mesele doların yükselip düşmesi ya da şu dönem veya bu dönem uygulanan politika meselesi değil. Mesele kapitalizmin bizatihi kendisidir. Biz bu sistemi esas aldığımız ve bu sistemin sınırları çerçevesinde bugüne kadar tüm iktidarların yaptığı gibi çözüm üretmediğimiz müddetçe asla hiçbir sıkıntın da kesinlikle kurtulamayız.” dedi.
İslam İktisatçısı Hakkı Eren de ekonomik krizlerinin temel nedeninin kapitalizm olduğuna dikkat çekti.
İlahiyatçı-Yazar Abdullah İmamoğlu da İslam'ın eksiksiz bir din olduğunu, ticari ve ekonomik boyutta yaşanan sıkıntıların esas çözümünün İslam'da olduğunu belirtti.
Sunum ve konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Toplantıya, HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Gelecek Partisi Gaziantep İl Başkanı Bekir Öztekin, Saadet Partisi Gaziantep İl Başkan Yardımcısı Müslüm Ertürk, STK temsilcileri, gazeteciler ve hukukçular ile İslam İktisatçısı Hakkı Eren, İslam İktisat Uzmanı Muhammed Hanefi Yağmur, İlahiyatçı-Yazar Abdullah İmamoğlu ve Köklü Değişim Yazarı Ahmet Sapa ile Köklü Değişim Medya’nın kentteki yetkilileri katıldı. (İLKHA)