Ukrayna'dan Türkiye'ye çağrı: Boğazları kapatın! Peki Montrö sözleşmesi ne diyor?

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'den boğazları Rus gemilerine kapatmalarını istediklerini açıkladı. Ancak Türkiye'nin boğazları kapatması için Montrö Sözleşmesi'ne göre hareket etmesi gerekiyor. Peki Montrö Sözleşmesi'nde bu konuya ilişkin ne yer alıyor?

Ekleme: 24.02.2022 11:10:49 / Güncelleme: 24.02.2022 11:33:17 / Güncel
Destek için 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'den boğazları Rus gemilerine kapatmalarını istediklerini açıkladı. Peki Montrö Sözleşmesi bu konuda ne söylüyor? 

Anlaşmadaki maddeye göre;

Montrö sözleşmesine göre Türkiye savaşta değilse, savaşta bulunan tarafların askeri gemileri boğazlardan geçebilir. Türkiye sadece savaş tehdidi altındaysa boğazları kapatabilir.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi,  Boğazlardan (Çanakkale ve İstanbul) geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçmiştir.

Boğazların statüsü ve gemilerin geçiş rejimi ile her zaman yakından ilgilenen Birleşik Krallık'ın Türkiye'yi desteklemesine paralel olarak Balkan Antantı Daimi Konseyi'nin 4 Mayıs 1936'da Belgrad'da yaptığı toplantıda Türkiye'nin teklifini destekleme kararı alınmıştır. Türkiye'nin girişimi Lozan Boğazlar Sözleşmesi'nin diğer akitleri tarafından da kabul edilince boğazların rejimini değiştirecek olan konferans, 22 Haziran 1936'da İsviçre 'nin Montrö kentinde toplanmıştır.

İki ay süren toplantılardan sonra 20 Temmuz 1936'da Bulgaristan, Fransa, Büyük Britanya, Avustralya, Yunanistan, Japonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Yugoslavya ve Türkiye tarafından imzalanan yeni Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye'nin kısıtlanmış hakları iade edilmiş ve boğazlar bölgesinin egemenliği Türkiye'ye geçmiştir. Türkiye daha önce Sovyet Rusya ile yaptığı anlaşma uyarınca (saldırmazlık antlaşması) Sovyetler Birliğinin da desteği alınmıştır.