Gaziantep'te “Koyun Kırkma Yarışması” düzenlendi

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından “13'üncü GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı”nda düzenlenen “Koyun Kırkma Yarışması” büyük ilgi gördü.

Ekleme: 23.02.2022 21:09:22 / Güncelleme: 23.02.2022 21:29:41 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Gaziantep’te düzenlenen “13'üncü GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı” kapılarını ziyaretçilerine açarken, fuarda ilk defa gerçekleştirilen “Koyun Kırkma Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

25-28 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan ancak etkili kar yağışı nedeniyle ertelenen “13'üncü GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarları”nın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Gaziantep Ziraat Odası’nın destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda 130 firma ve marka temsil ediliyor.

Fuar etkinlikleri kapsamında Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından “Koyun Kırkma Yarışması” düzenlendi.

Fuarı ziyaret eden ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmada, çok sayıda yarışmacı dereceye girmek için yoğun çaba sarf etti.

Yarışmanın ödül töreninde konuşan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, düzenledikleri yarışmanın Gaziantep'te ilk defa yapıldığını belirtti.

Türkiye’de 1990’lı yıllara kadar çok değerli olan koyundan kırkılan yapağın her geçen gün değerini yitirdiğine dikkat çeken Türkman, “Maalesef son yıllarda kırkılan küçükbaş hayvanların yünlerin kilogram fiyatı 1 TL’ye dahi müşteri bulamadığından 10 binlerce ton yapağı yani yün meralarda bırakılıp çevre kirliliğine neden olurken, ülke olarak yüz milyonlarca dolar ödeyerek yurt dışından yün alıp işliyoruz. Ülkemizin çöp olan bu değerine sahip çıkmak, yurtdışı bağımlılığı bitirebilmek için iki yıldan fazla üzerinde çalıştığımız yapağı işleme projemizi tamamladık ve artık finansmanı bulup projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Proje ile yapağıyı işleyerek yapağıdan yün, yalıtım malzemesi, lanolin, keratin, d vitamini, pelet gübre ve sıvı gübre elde ederek bu gün kilogramı 1 TL dahi etmeyip çevre kirliliğine neden olan yapağının 1 kilogramını 40 TL ile 75 TL arasında yani 40 ile 75 katı bir değere çıkarmayı hedeflemekteyiz. Çöp olan yapağının değerlenmesi aynı zamanda koyunların düzgün, temiz ve yapağıya zarar vermeden kırkım yapılmasına da bağlı.” dedi.

Türkiye genelinde Gaziantepli koyun kırkım ekipleri birçok ile giderek küçükbaş hayvan kırkımı yaptığını bildiren Türkman, “Ancak Türkiye’de meşhur olan Gaziantepli kırkımcılardan bir çoğumuzun haberi olmadığı gibi kırkımcıların herhangi bir kaydı ve resmi belgesi de bulunmamaktaydı. Gaziantepli kırkımcılarımızı kayıt altına alabilmek ve sertifikalandırabilmek için Şehitkamil Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile birliğimiz protokol imzalayarak birlik veteriner hekimlerimiz tarafından eğitimleri verilen kırkım kurslarını açmaya başladık. Kurslarını başarı ile tamamlayan 16 kursiyerimiz 2 kişilik gruplar halinde 8 takım olarak Türkiye’de fuarlarda ilk olan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğimiz tarafından yapılan kırkım yarışmasında mücadele ettiler. Jüri üyelerimizin puanlamaları sonucu koyun kırkım yarışmamızda 1’inci İsmail Yalçın, 2’inci Mehmet Yalçınkaya ve 3’üncü Rıza Yalçın oldu.” ifadelerini kullandı.

Yarışmada dereceye girenlere Gaziantep Valisi Davut GÜL, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından kırkım makinesi hediye edildiğini ifade eden Türkman, Mersinden gelip yarışmada koyun kırkımı yapan Hacer Çoban’a ise Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu tarafından plaket verildiğini bildirdi.

Yarışmada Mersin'den gelen Hacer Çoban, koyun kırkım gösterisi yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri dereceye giren 3 yarışmacıya ödüllerini takdim etti.

Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim Üstün, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman ile oda ve birlik başkanları katıldı. (İLKHA)