Hızla eriyor!

Bilim insanları, Grönland'ın buz tabakasının dibinde daha önce görülmemiş şekilde bir erime olduğunu açıkladı. Grönland'daki erimenin dünyadaki deniz seviyesinin yükselmesinin en önemli sebebi olduğu bildirildi.

Ekleme: 23.02.2022 13:23:00 / Güncelleme: 23.02.2022 13:23:00 / Güncel
Destek için 

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Grönland'ı kaplayan buz tabakasının hızla eridiği ortaya koyuldu. 

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda (PNAS) yayınlanan araştırmada buz tabakasının dibinde, yüzeyden düşen büyük miktarlardaki eriyen suyun neden olduğu 'benzeri görülmemiş' erime oranlarının gözlemlendiği aktarıldı. 

GRÖNLAND 10 BARAJDAN DAHA FAZLA ENERJİ ÜRETİYOR
Araştırmacılara göre, su arttıkça yerçekimi potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşüyor ve bu da sonunda suyu buz tabakasının tabanında birikirken ısıtıyor. Bu süreçte, çalışma Grönland buz tabakasının dünyanın en büyük 10 hidroelektrik barajının toplamından daha fazla enerji ürettiğini saptadı. 

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmaya katılan kıdemli bilim insanı Paul Christoffersen CNN'e yaptığı açıklamada, "Ancak, düşen suyun ürettiği ısı elektrik üretmek için kullanılmaz. Bunun yerine buzu eritir" dedi.

KÜRESEL DENİZ SEVİYESİ YÜKSELİYOR
Öte yandan, araştırmanın yazarları, Grönland buz tabakasının dünyanın en büyük ikinci buz tabakası olduğunu ve şimdiden küresel deniz seviyesinin yükselmesine en büyük katkıyı yapan unsur olduğunu açıkladı.

ARAŞTIRMACILAR BİR ARAYA GELDİ
Cambridge araştırmacıları, bu çalışma için California Santa Cruz Üniversitesi, Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması'ndaki bilim insanlarıyla görüştü. 

BUZUN KALINLIĞINI ÖLÇTÜLER
Araştırmacılar çalışmalarında Grönland buz tabakasından büyük bir çıkış olan Mağaza Buzulu'na odaklandı. Erime oranlarını ölçmek için British Antarctic Survey'de geliştirilen, radyo-yankı sondajı adı verilen ve buzun kalınlığını ölçme yeteneğine sahip bir teknik kullandılar.