RUSYA KRİZİ TIRMANDIRIYOR

Rusya, Ukrayna’da beklenen adımı sonunda attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın "Bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıkladı ve Rus ordusuna, bölgede “barışı koruma” görevi verdiğini bildirdi. Kararın ardından Rus birlikleri Ukrayna’nın doğusuna işgal başlattı. Ancak uzun süredir Rusya’nın işgalini beklediğini söyleyen Avrupa ülkeleri ve ABD’den gelen tepkiler oldukça sönük kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, Donetsk ve Luhansk bölgelerine yaptırım kararı alırken Rusya’nın gazına bağımlı olan Avrupa Birliği ise yaptırım kararı alacağını belirtti.

Ekleme: 23.02.2022 05:00:00 / Güncelleme: 24.02.2022 11:38:36 / Dünya
Destek için 

Dış Haberler Servisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Rus ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerini "bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıkladı.

Putin, kararı açıkladığı ulusa sesleniş konuşmasında, Donbass bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savundu. "Modern Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir" açıklamasında bulunan Putin, Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığını belirtti. Putin, Kiev'in barış istemediğini söyleyerek, "Uyarıyorum, ateşi kesin.' dedi.

RUS ASKERİ DONBASS'A GİRDİ

Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı cumhuriyetleri tanıdığını açıklamasının ardından, Rus ordusuna, ayrılıkçı bölgelerde "barışı koruma" görevi verdi.

Yapılan açıklamada, "Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" ifadeleri kullanıldı.

Kararın ardından Rus ordusuna ait birlikler, Ukrayna’nın doğusuna girmeye başladı.

KARARA DÜNYA ÇAPINDA TEPKİ VAR

Rusya’nın işgal girişimine birçok ülke tepki gösterdi. Türkiye başta olmak üzere birçok ülke, Rusya’nın adımının kabul edilemez olduğunu belirterek bölgede sükunet çağrısında bulundu.

Şu ana kadar kararı savunan tek kişi, Suriye’de Rusya’nın destekleriyle ayakta kalan Baas rejiminin lideri Beşşar Esed oldu.

ABD'DEN DONESK VE LUHANSK’A YAPTIRIM

ABD tarafından Rusya’ya yöneltilen tepki ise oldukça cılız kaldı. ABD Başkanı Joe Biden, Donetsk ve Luhansk bölgelerine yaptırım uygulama kararı aldı. Rusya’ya yönelik ise herhangi bir adım atılmadı.

Biden,  Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile ticari ve mali ilişki kurulmasını yasaklayan başkanlık kararnamesini imzaladı. Buna göre 'Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ne Amerikalılar tarafından nerede olurlarsa olsunlar yeni yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ithalatı yapılması, ABD'den bu bölgelere doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ihracatı yapılması, Amerikalılar'ın bu bölgelerle mali işlemde bulunması yasaklandı.

AB: RUSYA'YA YAPTIRIMLARLA KARŞILIK VERİLECEK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı yönetimleri tanımasının, Minsk anlaşmalarının ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında, "Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, "Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" denildi.

NATO: KARAR, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ BALTALAMAKTIR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlılarının yönetimlerini resmen tanıma kararını kınadı.

Stoltenberg, konuyla ilgili açıklamasında, "Bu, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamakta, anlaşmazlığa çözüm bulunmasına yönelik çabaları tüketmekte ve Rusya'nın da taraf olduğu Minsk Anlaşması'nı ihlal etmektedir" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015'te Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit ettiğini belirten Stoltenberg, "Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır." ifadelerine yer verdi.