Gaziantep’in sözlü kültürünü çocuklara aktaracak “Masal Atölyesi” açıldı

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi içerisinde kurulan “Masal Atölyesi”nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Ekleme: 21.02.2022 18:25:13 / Güncelleme: 21.02.2022 18:25:13 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

 Avrupa Birliği (AB) destekleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) bünyesinde Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürütülen ve binlerce yıllık geleneğin geleceğe aktarılacağı “Sınır Ötesi Masalar Projesi” kapsamında Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi içerisinde kurulan “Masal Atölyesi”nin açılışı yapıldı.

Müzenin bahçesinde düzenlenen törende konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, açılışı yapılan atölye ile Gaziantep’in kültürünün gelecek nesillere ulaştırılacağını söyledi.

“Masalları gelecek kuşaklara aktarmalıyız”

Atölyenin hayırlı olmasını dileyen Gül, “Masalların gelecek kuşaklara aktarılması için bunları anlatacak kişilere ihtiyaç var. Bunların kayıt altına alınmasına ihtiyaç var. GAGEV bünyesinde Büyükşehir Belediyemizin Valiliğimizin, Milli Eğitim Müdürlüğümüzün işbirliğinde yapılan bu çalışmayla Gaziantep’in kültürünü gelecek nesillere çocuklarımıza, çocuklarımızın torunlarına ulaştırmış olacağız. Emeği geçen başta hocalarımız olmak üzere destek veren velilerimize öğretmenlerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine, Milli Eğitim Müdürümüz ve ekibine ve bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Bu topraklara dair güzellikleri çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Medeniyetimizin kimliğini, kodlarını geleceğe nasıl taşıyacağız?’ dediğimiz için bugün buradayız. ‘Çocuklarımız sadece matematik, kimya, biyoloji ile değil, medeniyet kodlarımızla işin özüyle buluşturacağız’ dedik. Küçüklükten itibaren çocuklarımıza bunu aşılamamız gerekiyor. Bu topraklara dair hikmeti, güzellikleri çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Masal bunun en önemli yöntemi. Masal ayrıca anne ve babanın çocukla bir araya gelmesinde önemli bir etken. Bu coğrafyanın çocuklarını güçlü bir bilgi fidanına ve ormanına dönüştürmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Üzerimizde çok büyük bir emanet var”

Şahin, bu çalışmayı ete kemiğe büründürmek, yapılan çalışmaları Kent Arşivi’ne koymanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Kültür bir kimlik. Kültür; küreselleşen, tek tipleşen dünyada bize dair bir duruş. Bunu geleceğe taşırken, sözlü, yazılı hafızayı taşırken en önemli kurumumuz bizim Kent Arşivimiz. Üzerimizde çok büyük bir emanet var. Bunun hakkını vermek için çok çalışacak, işimizi iyi yapacak, çok iyi koordine edeceğiz.”

“Proje ile 7 bin çocuğa ulaşıldı”

Proje Koordinatörü Cevher Başarıcı, “Proje somut olmayan kültürel öğelerden olan masalların gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır. Farklı kültür ve ülkelerdeki masalların tanıtımı Gaziantep ilindeki masalların uluslararası platformda tanıtılmasını sağlamaktadır. İl geneli 9 ilçede 200 köye gidilerek 250 kaynak kişiyle görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde toplam 45 masal derlenerek bu masallardan 30 tanesi oluşturulan masal kitabına kaydedildi. Proje ile 7 bin çocuğa ulaşılırken, 100 kişiye de masal anlatıcısı eğitimi verildi. Müzeyi ziyaret eden öğrenciler faaliyetlerden ücretsiz faydalanabilecekler.” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından kurdele kesimi yapılarak Masal Atölyesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Vali Gül ve beraberindekiler, akabinde çocuklarla beraber uzman eğitmenler tarafından anlatılan masalları dinledi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler