Bunun adı ırkçılık!

Daha önce Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın mültecileri hedef alan ırkçı sözlerine destek veren Fatih Altaylı bugünkü yazısında İstanbul'un Fatih, Esenyurt gibi Suriyelilerin çoğunlukta yaşadığı semtlerde ''gettolaşmanın'' engellenmesinin şart olduğunu ileri sürdü.

Ekleme: 19.02.2022 17:27:04 / Güncelleme: 19.02.2022 17:32:57 / Güncel
Destek için 

Altaylı yazısında şu ifadeleri kullandı;

"Bir süre önce Suriyeli göçmenler ile Türkler arasında tatsız olaylara sahne olan Ankara’nın Altındağ ilçesinde “seyrekleştirme” çalışması başlatılmış. İlçede oturan Suriyelilerin bazıları başka semtlere hatta başka illere naklediliyormuş. İlçenin bir “Suriye ilçesi” olmasını önlemek, bir “Suriyeli gettosu” yaratılmasının önüne geçilmeye çalışılıyormuş.
Bence çok doğru bir iş yapıyorlar. Mümkün olan her yerde bunu yapmak gerek.
Mesela Kilis’te yapamazsınız. Orada Suriyeliler çoğunlukta zaten.
Türkler Türk gettolarında yaşıyor orada. Keza Hatay’da, keza Gaziantep’te.
Ama İstanbul’da da yapılabilir. Bazı bölgelerde seyrekleştirme gerekir.
Fatih’in bazı semtlerinde, Beylikdüzü’nde, Esenyurt’ta mesela.
Buralarda yaşayan Suriyeli aileleri başka yerlere dağıtmak, İstanbul’da da bir gettolaşmayı engellemek şart. Nereye taşınabilirler bilmiyorum.
Ama mesela şöyle 15-20 kişilik bir Suriyeli aileyi Nagehan Alçı’nın oturduğu apartmana, yine böyle kalabalık bir aileyi Nevşin Mengü’nün yanındaki daireye taşıyabilirsiniz.
Böyle bir şey yaparsanız eğer, her ikisinin de kirası benden.'' 

ALTINDAĞ'DA NE OLMUŞTU?

Altaylı'nın  “seyrekleştirme” çalışmasına örnek gösterdiği Altındağ'da geçtiğimiz yıl yaşanan olaylarda   mahallede toplanan yüzlerce kişi Suriyelilerin ev ve iş yerlerini taşladı. Olayda birçok kadın ve çocuk yaralandı, Suriyeliler linç edilmeye çalışıldı. 

SEYREKLEŞTİRME PROJESİ NEDİR?

Suçun şahsiliği ilkesi terk edilerek tüm mültecilerin hedef alındığı Altındağ'da fatura yine mültecilere kesildi. 

Altındağ’da yaşanan saldırının ardından şimdiye kadar 4 bin 514 Suriyeli ilçeden ayrıldı. Ayrıca Suriyelilerin kullandığı 309 metruk bina yıkıldı, 177 iş yeri kapatıldı. Yer değişikliğinin, mahalle düzeyinde, belirlenen oranlar üzerinde yabancı yerleşim tespit edilmesi halinde gerekli teşvikler sağlanarak ve “Gönüllülük esasına dayalı” olarak gerçekleştirildiği öne sürüldü.

Etiketler: