Putin, müzakereye hazır olduklarını bildirdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda hazır olduklarını bildirdi.

Ekleme: 18.02.2022 20:39:42 / Güncelleme: 18.02.2022 20:39:42 / Dünya
Destek için 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik garantileri konusunda ABD ve NATO’nun, Moskova’nın en önemli taleplerine ciddi yaklaşmadığını belirti. Bu taleplerin yanı sıra Avrupa’nın güvenliği, kısa ve orta menzilli füzeler, askeri şeffaflık gibi konuları tartışmaya karşı olmadıklarını dile getirdi.

Putin, “Uygulanması bizim için koşulsuz bir öncelik olan Rus tekliflerinden ayrılmadan, tüm konuların bir kompleks içinde ele alınması şartıyla, müzakere yolunu izlemeye hazırız." dedi ve "NATO ülkelerinin Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin sınırlarında artan askeri faaliyetleri ışığında iki ülkenin güvenliğini sağlamak için toplu olarak gerekli tüm önlemleri almaya devam etmeye karar verdik." diye ekledi.

Putin, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmalarının uygulanmasını sabote ettiğini savundu.

Normandiya Formatı'nda siyasi danışmanlar düzeyindeki tüm çabalar ve istişarelere rağmen çözüm sürecinin yerinde saydığını dile getiren Putin, “Kiev, Minsk Anlaşmalarını uygulamıyor ve özellikle Donetsk ve Lugansk ile doğrudan diyaloğu reddediyor, Minsk Anlaşmalarının bütün kilit konularının uygulanmasını sabote ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Hiç kimse savaş istemiyor

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise hiç kimsenin savaş ve hatta çatışmaların artmasını istemediğini belirterek, “Bu, bize, Ruslara ve Belaruslulara lazım değil. Bu, komşumuz Ukrayna’ya bağlı bir şey. Bunun sınırlarımızdaki gerginliğin arttırılmasıyla bağlı olduğu gayet açık.” ifadelerini kullandı.

Batılı politikacıların mantığa uygun olmayan davranışlar ve açıklamalar içerisinde olduğunu anlatan Lukaşenko, bu politikacıların etrafındakiler ve en önemlisi kendi halkları için patolojik olarak tehlikeli oldukları izlenimi verdiğini söyledi.(AA)