Toplumun yapı taşı olan ailenin dağılmasında, huzursuzluğun oluşmasında birçok sebeplerin olduğuna vurgu yapan Geylani, ailede eşlerin birbirine karşı saygı göstermeleri gerektiğini belirtti.
İsrafın, ailede huzursuzluğun temel nedenlerinden biri olduğuna vurgu yapan Geylani, İslam'ın güzelliği ailede uygulandığında tüm sıkıntı ve problemlerin ortadan kalkacağının altını çizdi.
Toplumun ana çekirdeği ailedir
Geylani, "Aile toplumun ana çekirdeği olması nedeniyle çok önemlidir. Ailede huzur ve güven varsa, mahallede, ilde ve ülkede huzur olur. Ailede problem ve sıkıntı varsa, mahallede de toplumda da problem ve sıkıntılar olur. Maalesef haberleri dinlediğimiz zaman üzülüyoruz. Neden bu problemler yaşanıyor? İslam'ın ölçülerini araştırdığımız zaman, Hazreti Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesselem) hadisi şeriflerinde, 'Cennet annenin ayakları altındadır' buyuruyor. Anneler, evin tacıdır, sultanıdır. Anneler, çocukları yetiştiren en büyük mimardır." dedi.
Ailenin temelinde sevgi ve saygı olmalı
Ailede erkek ve kadın birbirine karşı saygı içinde olması gerektiğinin altını çizen Geylani, "Aile yeni kurulduğu zaman, Allah'ın emri, Peygamberin kavli ve imamlarımızın içtihadı üzere nikahlarını kıydığımız zaman, bu ailenin temelinde Allah'ın emri var. Allah'ın emri olduğu yerde kimse kimseye haksızlık yapamaz, hakaret edemez, kalbini, gönlünü kıramaz. Ailede erkek hep benim dediğim olur, ailedeki bayan da benim dediğim olur derse, ister istemez o zaman ailede sıkıntı ve problemler olur. Anne ve baba, erkek ve kadın, Allah'ın dediği olur derse, o zaman o ailede problem olmaz." diye konuştu.
Kadın ve erkeğin birbirlerinin üzerindeki hakları
"Hazreti Peygamber Efendimiz veda hutbesinde 'Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız var, kadınların da sizin üzerinizde hakkı var.' buyuruyor." Hadisini hatırlatan Geylani, Şunları söyledi: "Burada birbirimize karşı saygılı olmamız, birbirimizin kalbini ve gönlünü kırmamamız isteniyor. Kadının rızası, erkeğin mutluluğu; erkeğin rızası, kadının mutluluğudur. İkisi de evde otururken, biz Allah'ın rızasını nasıl kazanırız ne sen benim ne de ben senin kalbini kırayım. Biz bir yuva kurduk, bu yuvada huzur olması lazım demeleri gerekiyor. İslam'ın emri budur. Anne ve baba bu yuvayı kurarken, nasıl hayırlı bir nesil yetiştirebiliriz? Baba helalinden kazanıp aileye yedirecek. Anneyi başka yerlere muhtaç etmeyecek. Evdeki hanımın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Çocuk dünyaya geldiğinde de anne ve baba olarak onlara karşı vazifesini yapacak. Edep ve terbiyelerinden haberdar olacak."
Ailedeki problemlerin nedenleri?
Ailedeki problemlerin nedenlerine de değinen Geylani, İslam'ın güzelliğinin ailede uygulanmasıyla bu problemlerin ortadan kalkacağını ifade etti.
Geylani, "Bugün baktığımızda ailevi problemlerden birisi ailelerdeki israftır. Lüks ve israf İslam'da haramdır. 'Kendisi tok yatıp, komşusu aç yatan benim ümmetimden değil.' buyuruyor Peygamber Efendimiz. Evde erkek ve bayanlar, mümkün mertebe israf yapmamalıdırlar. Elinden geldiğince tasarruf içinde olacak. Çocuklarını da bu tasarrufa alıştıracak. Ailede bu israf ve lüksün önü kapatıldığı zaman, huzur kendiliğinde oluşacak. İkinci problem karşılıklı sevgi ve saygının az olması. Kadının erkeğe duası, erkeğin de kadına duası Allah'ın bir lütfudur. Ailedeki problemlerden biri de kadın ve erkeğin ailelerinden kaynaklanıyordur. Eğer erkek hanımın annesini kendi annesi, babasını kendi babası; kadında erkeğin annesini kendi annesi, babasını kendi babası gibi görürse, çocuklarda bundan etkileniyor ve orada huzur ve mutluluk meydana gelir. Dedelerin ve nenelerin aile içinde oluşu, gelecek nesille fayda sağlıyor. Bizlere tecrübeleriyle yön verir ve aile bağlarını güçlendirir."
Son olarak Geylani, "Problemlerin ana kaynağı, herkesin 'ben' demesidir. Aslında 'ben' değil, 'biz' varız. O 'biz' İslam'ın güzelliğidir. Toplumun anne maddesi annelerdir. Kadına karşı olan zulüm ve şiddet hepimizi üzüyor. İslam'ın güzelliğini uyguladığımızda, bu sorunların ortadan kalktığını göreceğiz. Toplum, İslam'ın bu güzelliğini öğrendiği zaman, kadının gerçek manada değeri anlaşılır." ifadesini kullandı. (İLKHA)