Rusya - Ukrayna geriliminde bu tarih çok önemli!

Başta ABD olmak üzere Batılı güçler Ukrayna'da olası bir Rus saldırısının her an başlayabileceği mesajını verirken, işgalin bu hafta başlayabileceği iddiası gündemde genişçe yer buldu. Rusya'nın "tatbikat" dediği askeri hareketlilik ve işgalin önündeki en büyük engel olarak görülen Çin Olimpiyatları bu hafta sonu bitiyor. Öte yandan ABD'nin eski Gürcistan Büyükelçisi Ian Kelly "Önümüzdeki 10 gün kritik olacak" ifadesine yer verdi.

Ekleme: 15.02.2022 09:45:07 / Güncelleme: 15.02.2022 09:45:07 / Dünya
Destek için 

Önümüzdeki birkaç gün içinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gerçekleşmese bile, Avrupa istikrarı ve Doğu-Batı ilişkilerinin geleceği dengedeyken kriz kritik bir dönüm noktasında. Bu hafta olayların barışçıl bir şekilde çözülüp çözülmediğini veya Avrupa'nın savaşta olup olmadığını belirleyebilir.

ANLAŞMAYA VARILAN SINIRLAR TEHLİKEDE
Avrupa'nın Soğuk Savaş sonrası güvenlik mimarisi ve konvansiyonel askerî ve nükleer kuvvetlerin konuşlandırılması konusunda uzun süredir üzerinde anlaşmaya varılan sınırlar tehlikede.

"ÖNÜMÜZDEKİ 10 GÜN KRİTİK OLACAK"
Emekli bir diplomat ve şu anda Northwestern Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dersi veren ABD'nin eski Gürcistan Büyükelçisi Ian Kelly "Önümüzdeki 10 gün kritik olacak" dedi.

RUSYA'NIN ÇARŞAMBA GÜNÜ İŞGALE BAŞLAYACAĞI İDDİA EDİLDİ
Cuma günü Biden yönetimi, ABD tarafından alınan istihbarata göre çarşamba günü bir işgalin her an gerçekleşebileceğini ve Washington'un Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçilik personelinin neredeyse tamamını tahliye ettiğini söyledi.

"TARAFLAR ÇOK DAHA İLERİ GİDECEK EYLEMLERDE BULUNABİLİRLER"
Başkan Joe Biden ile Rus lider Vladimir Putin arasında cumartesi günü yapılan telefon görüşmesi, gerilimi azaltmak için etkili olmadı. Moskova Ekonomi Yüksek Okulu Avrupa Araştırmaları Merkezi Başkanı Timofei Bordachev "Rusya ve ABD, Avrupa düzeninin gelecekteki şekliyle ilgili çıkar çatışmalarının zirvesine yaklaşıyor. Taraflar birbirlerine karşı, çok daha ileri gidecek eylemlerde bulunabilirler" dedi.

TATBİKAT BİTİYOR
Washington ve NATO, ana güvenlik taleplerini reddetmelerinin ardından Moskova'nın resmî tepkisini bekliyorlar ve Rusya'nın Ukrayna yakınlarında konuşlandırma kapsamında Belarus'ta gerçekleştirilen büyük askerî tatbikatları sona erecek. Türkiye gazetesinin haberine göre şu anda Belarus'ta bulunan Rus birliklerinin geleceği, Kremlin'in niyetlerini değerlendirmede kilit rol oynayacak. - Son Dakika