Son dönemlerde sebze ve meyve fiyatlarının hızla yükselmesi satıcı ile vatandaşları etkilemeye devam ediyor.
Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri kâr payı koyarak satan pazarcılar, durumun kendileri ile ilgili hiçbir ilgisinin olmadığını belirtiyor. Pazar esnafı satış yapamamaktan, vatandaşlar ise can yakan fiyatlardan şikayetçi oluyor.
Pazarda mevsimi olmasına rağmen elma, portakal, mandalin ile greyfurt gibi meyveler 6-7 liradan ve pırasa, yeşil soğan, sarımsak gibi sebzeler ise 15 liradan satılıyor. Bir demet kıvırcık marulun fiyatının 5 lira olduğu pazarda kilosu 25 lira olan biberin, 15 liradan satılan salatalığın, 18 liradan satışa sunulan domates ile kolisi 45 lira olan yumurtanın yanına ise hiç yaklaşılmıyor.
Sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artış vatandaşları ve pazarcı esnafını olumsuz yönde etkilerken, pazarcılar satış yapamıyor, halk ise ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yaşanan tedarik zinciri sorunları, akaryakıt zamları, ürün yetersizliği ve halihazırda yüksek olan gıda fiyatlarının daha da artmasına neden olduğunu belirten esnaf, zamların kendilerini mağdur ettiğine dikkat çekiyor.
Marketlerdeki fiyatların daha yüksek olması nedeniyle alışveriş için semt pazarlarına geldiklerini ifade eden vatandaşlar ise yüksek fiyatlardan şikayet etti.
Son günlerde akaryakıt, elektrik, doğal gaz ve gıda maddelerine gelen zamlar nedeniyle halk büyük bir geçim sıkıntısı yaşarken, her gün birçok ürüne gelen fahiş zamlar halkın alım gücünü düşürdüğü için pazar esnafı da satış yapamıyor.
Pazar esnafı, sebze ve meyve fiyatlarının zamlanmasından ve vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı satış yapamamaktan şikayet ederken "daha ucuz ürün bulurum" umuduyla pazarı karış karış gezen vatandaşlar ise eli boş eve dönmekten ve fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor.
Vatandaşların çoğunluğu ihtiyacı kadar yerine her üründen yarım kilogram ve bazen tane ile almayı tercih ederken, meyve ve sebzeleri yarımşar kilo aldıklarını ve pazar arabasını da dolduramadan eve döndüklerini belirten vatandaşlar ile pazara satmak için getirdikleri ürünlerinin büyük bir kısmının ellerinde kaldığını ifade eden pazar esnafı, bu duruma çözüm bulunması için yetkililere seslendi.
“İlk defa böyle fiyatlar görüyorum”
Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek, satışların olmamasından dolayı birçok esnafın tezgah kurmadığını belirten Ahmet Atılgan, “Şu anda fiyatlar gerçekten haddinden fazla yüksek. Biberin kilosu 25 lira, salatalık 15 lira, domates 15 lira, portakal ve elmanın mevsimi olmasına rağmen 4-5 lira arasında satılıyor. Milletin alım gücü de yok. İki poşet ürün 150-160 lira tutuyor. O yüzden çok ciddi derecede işlerimizde düşüş var. Fiyatlar çok yüksek. Şu anda biberin kilosunun en fazla 10 lira, salatalığın kilosunun en fazla 5-6 lira olması lazım. Fakat baktığımızda fiyatlar çok yüksek. Ben 2009 yılından beri pazarcılık yapıyorum; ilk defa böyle fiyatlar görüyorum.” dedi.
“Vatandaşın hali ne olacak?”
Sebze ve meyveleri halden çok pahalı aldığını belirten Abdulkadir Karaçetin, “Yeşil soğan, sarımsak, domates 15 liradan satılıyor. Salatalık 20 liradan satılıyor. Mazotun litresi 20 liraya dayandı. Yazık, günahtır; bu vatandaşın hali ne olacak? Bir liralık maydanoz 3 liradan satılıyor. 2 liraya sattığımız pancar ve marul 6 liradan satılıyor. Bir kasa marulu 40 liraya alıyoruz. Bu yüksek fiyatlardan vatandaş nasıl ürün alacak? Vicdan, merhamet etsinler.” ifadelerini kullandı.
“Pahalılıktan dolayı alışveriş yok”
Yumurtanın kolisinin 45 lira olduğunu belirten Mehmet Kötüce, “Pahalılıktan dolayı alışveriş yok. Millette para yok. Yumurta, zeytin ve peynir çeşitleri satıyorum. Her şey var ama alan yok. Bizde fiyatlar marketlere göre 10 lira daha düşük oluyor. Vatandaşlar marketlere göre Pazar fiyatlarını daha uygun buluyor. Marketlerde ürünler daha pahalı oluyor. Vatandaş yumurta alırken zorlanıyor. Yumurtanın kolisi 45 lira oldu. Yumurtanın kolisi 35 lira iken satışlarımız güzeldi. Ama şu anda satışlarımız yok. Yumurtanın kolisi 35 lira iken günlük 600-700 koli yumurta satıyordum; şu anda 200 koli yumurta satıyorum.” şeklinde konuştu.
“Fiyatlar yüksek olunca satışlarda düşük oluyor”
Ekonomik sorunlar ve fiyat artışlarından dolayı satışların düşük olduğunu belirten Hakan Albayram, “Olumsuz hava koşulları nedeniyle fiyatlar bayağı yüksek. Havalar güzelleşirse belki fiyatlar biraz daha düşebilir diye düşünüyoruz. Olumsuz hava şartları, maliyetler, akaryakıta gelen zamlardan dolayı her şeyin fiyatı arttı. Fiyatlar yüksek olunca haliyle satışlarda düşük oluyor. Vatandaşın alım gücü zayıf olduğu için alış veriş düşük oluyor.” diye konuştu.
“Yüksek fiyatlar satışlarımızı yarı yarıdan daha fazla etkiliyor”
Ekonomik krizin herkesi olumsuz etkilediğini söyleyen Mustafa Kesen, “Alışveriş oluyor ama fiyatlar bayağı yüksek. Herkes kendine göre ‘mazot, gübre yüksek’ diyor, bir şekilde fiyatları yüksek tutuyor. Bir ton satışımız 200 kiloya düştü. Yüksek fiyatlar satışlarımızı yarı yarıdan daha fazla etkiliyor. Bu şekilde devam ederse çoğu esnaf iflas eder. Zaten çoğu çalışmıyor, pazara gelmiyor. Şu anki fiyatlarla daha önce 3 araba ürün alıyorduk, şu anda ise bir araba bile ürün alamıyoruz. Her şeyin fiyatı 2-3 katına çıktı. Geçen sene ile bu sene arasında ciddi fiyat farkı var.” değerlendirmesinde bulundu.
“Biz satış yapamıyoruz, halkımızda alış veriş yapamıyor”
Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşların alış veriş yapamadığını belirten Muhammed Keyif, şunları söyledi.
“Aynı şekilde sebze ve meyve fiyatları yüksek olduğundan dolayı bizde alamıyoruz. Bu yüzden satışlar bayağı düşük. İmkanlar el vermiyor. Sebze ve meyve fiyatları yerinde çok yüksek. Bu yüzden pazarda da iş olmuyor. Satış yapamıyoruz. Vatandaş marketlere gidiyor ama marketlerde de fiyatlar pahalı. Kar yağışından dolayı sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyorlar ama bir ilgisi yok. Bu zamlar fırsatçıların işidir. Gerçekten de halkımızda bizde zor durumdayız. Biz satış yapamıyoruz, halkımızda alış veriş yapamıyor.”
Sebze ve meyve fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten vatandaşlar ise zamlara çözüm bulunması için yetkililerin daha somut adımlar atması gerektiğini dile getirdiler. (İLKHA)