İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla AFAD ile Altındağ Belediyesi arasında, yapılan "Altındağ Afet Farkındalık Merkezi Tahsisi Protokolü"ne, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer ve Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı imza attı.
Sığınak alanı artık acil durumlarda sığınak, diğer zamanlarda farkındalık merkezi ve müze olarak hizmet verecek. Altındağ Afet Farkındalık Merkezi Tahsisi Prokolü, AFAD merkez yerleşkesindeki Anadolu Salonu'nda yapılan törenle imzalandı.
Protokol, AFAD'ın halkın günlük kullanımından uzak kalan alanları vatandaşlara açma çalışmaları dâhilinde yapıldı. Böylece Ankara Kalesi Sığınağı, vatandaşlara açılarak kültür turizme ve gündelik yaşama dâhil edilmesi mümkün oldu.
Sığınak özelliği bozulmadan farkındalık merkezi özelliği kazanacak
Altındağ Belediyesine devredilen sığınak, sığınak özellikleri korunarak afet farkındalık merkezi özelliği de kazanacak. Olası afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulması halinde, ikinci bir emre gerek kalmaksızın Ankara Valiliğine devredilecek. Hem kültür-turizm alanı olarak insanlığa hizmet edecek hem de bir acil durumda 7/24 sığınak olarak hizmet verecek. Böylece bu alanın, sığınak özellikli kullanımı için gerekli olan yapı ve tesisler sürekli kullanılabilir durumda tutulacak.
Halka açılması sayesinde vatandaşlar, büyük bir genel sığınağı gezip görebilme olanağına sahip olacak. Atıl durumda kalan kale altı sığınağı, ziyaret edilebilir çağdaş bir kültürel yapı ve afet farkındalık merkezi ve müze haline gelecek.
İçişleri Bakanı Soylu: "Sığınak kültür turizm alanında iyi hizmet sunacak"
Protokol töreninde bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2. Dünya Savaşı yıllarında güvenlik tedbiri olarak yapılan kale altı sığınağının kültür ve turizm alanında hizmet vereceğini söyledi.
Soylu, "Afet Farkındalık Merkezine ve müzeye dönüştürülecek sığınak iyi hizmetler sunacak, sığınak bir kültür merkezi olacak." dedi.
Ardından afet yönetimi gündemindeki konuları aktaran Bakan Soylu, "Bu yılı 'Afet Tatbikat Yılı' olarak ilan ettik. Amacımız afet eğitim yılındaki teorik bilgiyi pratiğe dökmektir. Bu yıl 54 bin afet tatbikatı yapacağız. Türkiye'de afet tatbikatıyla her vatandaşımıza dokunmayı arzu ediyoruz. 54 bin tatbikat hedefine de ulaşacağız. Afetlerde toplanma alanları konusunda uzun süredir ciddi çalışma yapıyoruz. Sayı ve nitelik olarak bu alanları geliştirdik. İstanbul'da kişi başına düşen toplanma alanını 1,29 metrekareden 3,37 metrekareye çıkardık. İstanbul'da şu an 5 bin 598 toplanma alanı bulunuyor. Türkiye genelindeki toplanma alanı sayısı, 27 bin 817'dir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)