Yapılan zamların eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu hatırlatan Ağrı Baro Başkanı Salih Aydın, hanelere ve işyerlerine ortalama 500 TL'nin altında faturanın gelmediğini söyledi.
İLKHA'ya konuşan Baro Başkanı Salih Aydın, "31 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 10706, 10707, 10708 ve 10709 sayılı Kurul Kararlarıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanan aktif elektrik enerji satış tarifesinde değişiklik yapılmış olup tüketim miktarlarına fahiş oranda zam yapılmıştır. Bu düzenleme gerek Anayasa’nın 10. maddesinde gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'nin 14. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine açıkça aykırıdır." dedi.
Aydın, "Toplumda ciddi manada bir rahatsızlık olduğunu hissedince Avukatlık Kanunu'nda barolara tanımış olduğu yetkiye istinaden de ve gerekse de bir elektrik tüketicisi olmamız nedeni ile de gelen faturaların çok fahiş olduğunu ve vatandaş açısından da ağır sonuçlar doğurduğunu görünce Ağrı ve Kars baroları olarak Türkiye'de ilk davayı açtık. Halkımızın da bildiği gibi Enerji Piyasası 01 Ocak'tan itibaren yüzde 127 gibi soğuk ve kış mevsiminin çok çetin geçtiği bir memlekette de bu faturaların ödenmesinin mümkün olmadığı bir yerde ilk davanın bu bölgelerde açılması gerektiğini düşündük. Ve ilk davamızı açtık." şeklinde konuştu.
Fahiş zamlar iptal edilsin
Yapılan zamların mağduriyetler doğurduğunun altını çizen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:
Elektrik zammı düzenlemesi yapılırken enerjinin adil ve herkese ucuz ulaştırılması hususu ve yaşamsal faaliyetlerini makineye bağlı olarak yürüten kişilerin mağduriyetlerinin dikkate alınması gerektiği gibi, enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olması temel bir insan hakkıdır. Bu ilkelerin göz ardı edilmesi ve vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi için Danıştay'da, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafında yapılan fahiş zamlara ilişkin düzenlemenin İptali için dava açmış bulunmaktayız.
"Esnafın geliri faturaları karşılamıyor"
Açılan dava sürecinin nasıl işleyeceğini aktaran Aydın, "Caddede yürüdüğümüzde esnaftan, ev ziyaretlerimiz sırasında birinci gündemin elektrik faturaları olduğunu fark ettik ve bizim bölgemizde 500-600 TL'nin altında faturaların olmadığını fark ettik. Bu rakamında ağrı gibi dezavantajlı, ekonomik anlamda Türkiye'nin en geri kalmış ili açısından en yüksek fiyat olduğunu fark ettik. Hatta özel işletmeler noktasında, apartlar ve oteller noktasında bizi arayan arkadaşlarımız oldu. Şunu dediler 'bu ayki gelirimiz faturamızı karşılamadı' diyen esnaflarımız oldu. Yönetim kurulumuz ile istişare ettik, oy birliği ile bu davanın açılması yönünde görüş beyan edince bizde Danıştay'da EPDK aleyhine dava açtık. Dün dilekçemiz Danıştay'a gitti, yürütmenin durdurulmasını talep ettik, dilekçemiz EPDK'ya tebliğ edilecek, bir aylık cevap süreleri var. İşin vahametine göre bu süre kısaltılabilir, cevap verildikten sonra biz telafisi mümkün olmayan zararların olmaması ve vatandaşın daha fazla mağdur edilmemesi için yürütmeyi de durdurulmasını talep ettik. Yürütmeyi durdurma kararı alırsak, yüzde 127'lik zam duracak eski tarifeye dönüş olacak." diye konuştu. (İLKHA)