Mehmet Şimşek, o soruyu cevapsız bıraktı! Peki Babacan ne demişti ?

Elektrik faturalarının patlama yaptığı son günlerde, kapitalist özelleştirme politikaları tartışmaya açıldı.

Ekleme: 10.02.2022 14:28:38 / Güncelleme: 11.02.2022 12:39:23 / Güncel
Destek için 

Elektrik faturalarının patlama yaptığı son günlerde, kapitalist özelleştirme politikaları tartışmaya açıldı.

Elektriğin tekrar kamulaştırılması çağrıları yapılırken, AK Parti döneminde yapılan özelleştirmelere ilişkin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e mikrofon uzatıldı.

Şimşek, ‘ Türkiye ile ilgili soru ve değerlendirmelere yanıt vermiyorum’ diyerek cevapsız bıraktı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AK Parti’de bakan olduğu dönemde elektrik özelleştirmeleriyle övünmüştü. Babacan, kendilerinden önceki 13 hükümetin sadece 8 milyar dolar, kendilerinin ise 42 milyar dolar özelleştirme yaptığını övünerek anlatmıştı.

İşte Babacan’ın 2013’de meclis tutanaklarına geçen konuşması:

“Yakın zamandan, özellikle, bu elektrik dağıtım biraz da doğal gaz dağıtıma yakın bir sektör olduğu için yapı olarak birkaç örnek vermek istiyorum. Bakın, hâlihazırda 21 dağıtım bölgesinin 16’sı artık özel sektör tarafından işletilmekte elektrikte ve özel sektörün piyasa payı yüzde 75’e ulaştı. Devredilen 13 dağıtım şirketinden 9,1 milyar dolar gelir elde edildi. Bunların biliyorsunuz bir kısmı peşin, bir kısmı kısa vadeli ama çoğu da zaten tahsil edildi, ediliyor.
Özel dağıtım şirketlerinde tahsilat oranı yüzde 99. Özel dağıtım şirketlerinde kayıp kaçak hızla azalıyor. Özel dağıtım şirketlerinin enerji borcu ödeme konusundaki performansları yüzde 100. Biz devlet olarak o dağıtım şirketlerine sahipken topladıkları paranın, yaptıkları dağıtımın belli bir kısmını ancak dağıtırken şu anda özel sektör yüzde 100 ödemekte.”

Yapıcıoğlu: Krizlerin nedeni kapitalist ekonomi sistemi

İlgili Haberler