Pazar esnafı: Pahalılığın en büyük sebebi akaryakıt fiyatları

Sebze-meyve fiyatlarında yaşanan artışın asıl sebebinin akaryakıt ile birlikte nakliye fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklandığını belirten pazar esnafı, yetkililerin akaryakıt fiyatlarını düşürmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 10.02.2022 14:20:09 / Güncelleme: 10.02.2022 14:22:13 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son dönemde semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatları kış şartlarının da etkisiyle ciddi oranda arttı. Sebze meyvelerin yüksek fiyatlara satılması halk tarafından ciddi tepkiyle karşılanırken esnaf ise artan maliyet nedeniyle fiyat artışlarının yaşandığını belirtiyor.

 

Her geçen gün akaryakıta gelen yeni zamlar halkı bezdirirken pazar esnafı ise akaryakıt kaynaklı nakliye fiyatlarındaki artışın sebze meyveye yansıdığından dolayı da işlerin eskisi gibi olmamasından şikâyet etti.

 

Fiyatların artmasının sebebini kış ayı ve mazot fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olduğunu söyleyen Soner Coşkuner, "Market ve manavlara göre pazarlar daha uygun. Vatandaş pazarlardan daha ucuza alabiliyor. Sattığımız ürünler diğer yerlerde iki katı. Pazarlar çok az karla satabiliyor." dedi.

"Esnafı olarak biz çok mağduruz"

 

Akaryakıtın yükseliş nedeniyle bütün ürünlerin ikiye katlandığını dile getiren Engin Aykut, "Biz bu arada ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kazancımız yok, ne yapacağız ne edeceğiz, kime gideceğiz, kimle konuşacağız? Vatandaşa da yansıyor bu artışlar. Bu halk ne yapacak? Nereye kadar bu şekilde devam edecek? Bizi çok etkiliyor bu artışlar. 30 parça aldığımız ürünleri 10 parçaya düşüyoruz. Aldığımız ürünlerin fiyatları iki katına çıkıyor. Vatandaşlar bu fiyatları çok pahalı buluyor. Pazar ve market esnafı olarak biz çok mağduruz. Bu nereye kadar sürecek? Bu yükselişlerden sonra 12 liraya aldığımız poşet bugün 27,5 lira ve biz bundan çok zarar ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mazot 16 lira olursa bu, fiyatları nasıl etkilemesin"

 

Yakıt ve nakliye fiyatlarının bu denli artmasının meyve sebze fiyatlarını arttırdığını söyleyen Erol Durmaz, "Tezgâhta hiç mal yok. Niye? Çünkü alamıyoruz. Bir çuval maydanoz 150 lira, 15-16 adet tereden oluşan bir kasa 50 lira. Nasıl satacağız? Kocaman olan tezgahımızda malımız yok. Yevmiye mi vereceğiz, araca mazot mu koyacağız? Ne yapacağımızı şaşırdık. Ne mal alabiliyoruz ne bir şey yapabiliyoruz. Çoluk çocuk aç. Mazot 16 lira olursa bu, fiyatları nasıl etkilemesin?" şeklinde konuştu.

"Yeter artık 10 kuruş veriyor, 100 kuruş alıyorlar"

 

Akaryakıtın pahalı olmasının bütün sektörleri etkilediğini aktaran Muzaffer Şahin, şunları söyledi:

Neye elini atsan mazot mazot mazot. Bunun artık önüne geçilmesi lazım. Yeter artık 10 kuruş veriyor, 100 kuruş alıyorlar. Böyle nereye kadar gidecek? Çiftçiye destek verin, Türkiye güzel ve cennet olsun. Çiftçiye destek vermezsen, mazot 14-15 lira olursa neyle ekecek bu adam? Ne ile götürecek? Tohumu nereden alacak? Her şeyin başında mazot ve enflasyon. Mazotu düşüreceksin hemşerim.

"Nakliye geçen sene 4 bin lira iken bu sene 10 bin lira"

 

Akaryakıtın düşmesi ile her şeyin düşeceğini vurgulayan Muhammed Çelik, "Geçen sene gübrenin torbası 200 lira iken şu an 700 lira. Bu fiyatlar nasıl düşecek? Nakliye geçen sene 4 bin lira iken bu sene 10 bin lira. Mazot, gübre ve yem fiyatlarının düşmesi gerekir. Bunlar düşmezse, buna bağlı olarak üretilen ürünlerin fiyatı nasıl düşecek? Meyve ve sebze de kalmayacak artık. Patlıcanın kilosu olmuş 20 lira. Patlıcanı, kabağı Antalya'dan bedavaya alsan Ankara'ya gelişi yine 5 liraya mâl olur. 10 bin lira nakliye ne demek? Elma yerinde bedava olsun masrafları ile 2,5 lira maliyeti var. Oradan da nakliye ile gelirse bedavaya aldığımız elma 3 liraya mal olur. Masraf hep böyle oluyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler