Paris Emniyet Müdürü’ne başörtüsü yasağından ceza

Fransa’da spor müsabakalarında başörtüsü yasağı getiren düzenlemeyi protesto etmek isteyen grupları engelleyen Paris Emniyet Müdürü Lallement, idari para cezasına çarptırıldı.

Ekleme: 10.02.2022 13:41:56 / Güncelleme: 10.02.2022 13:41:56 / Dünya
Destek için 

Paris İdari Mahkemesi, Emniyet Müdürlüğü’nün spor müsabakalarında başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa teklifini protesto etmek için düzenlenecek gösteriye getirdiği yasağı bozdu.

Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement’ı bin avro para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, ayrıca protestoyu düzenleyen Başörtülüler Kolektifi ile İnsan Hakları Ligi’ne (LDH) 1000’er avro ödemesine hükmetti.

Paris İdari Mahkemesi, Emniyet Müdürlüğü tarafından alınan protesto yasağı kararını, "protesto etme özgürlüğünün ciddi ve açık şekilde yasa dışı bir ihlalini teşkil ettiği" gerekçesiyle askıya aldı.

MAHKEME KARARI GECİKTİĞİ İÇİN GÖSTERİ YAPILAMADI

Mahkeme kararının, protestonun planlandığı saatten sonra açıklanması nedeniyle gösteri yapılamadı.

Öte yandan bir grup kadın, polisin protestoyu engellemek için nöbet tuttuğu Esplanades Meydanı’nı terk etmesinin ardından buraya gelerek futbol oynadı.

Fransa Senatosu, spor müsabakalarında başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa teklifini 18 Ocak’ta kabul etmişti.

Akabinde 31 Ocak'ta Senato ve Ulusal Meclis üyelerinden oluşan bir komisyonda yeniden değerlendirilen teklif karara bağlanması için Ulusal Meclis’e gönderilmişti.

BAŞÖRTÜSÜ DİNİ SEMBOL OLARAK GÖRÜLDÜ

Söz konusu değişiklik kabul edildiği taktirde, Fransa'daki spor federasyonları ve bağlı kuruluşlarca düzenlenen spor etkinliklerinde ve müsabakalarında, "bariz dini sembollerin" kullanılmasına müsaade edilmeyecek.

Paris’te düzenlenmesi kararlaştırılan protesto gösterisini Emniyet Müdürlüğü "kamu düzenini tehlikeye atacağı" gerekçesiyle iptal etmişti.

Gösteriyi organize eden Başörtülüler Kolektifi karara tepki göstermiş, ardından yasağa mahkemede itiraz etmişti.-Ortadoğu Haber