Bilinçsiz antibiyotik kullanımı öldürücü bakterilere destek oluyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Altunay, antibiyotiklerin bilinçsiz ve gereksiz kullanımı nedeniyle oluşan bakteriyel direnci ve etkilerini İLKHA’ya anlattı.

Ekleme: 10.02.2022 11:40:08 / Güncelleme: 10.02.2022 11:43:46 / Sağlık / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Sağlık uzmanları, antibiyotiklerin grip veya soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için bir çözüm olmadığını, yalnızca bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu ve tedavide gerekli olup olmadığı konusunda doğru kararı yalnızca doktorların verebileceğini söylüyor.

 

Antibiyotikleri her türlü enfeksiyona karşı hızlı bir çözüm olarak görmenin yanlış olduğunu dile getiren Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Altunay, “Antibiyotiklerin aşırı, gereksiz ve yanlış kullanımı nedeniyle zamanla ‘tedavi edici’ özelliklerini yitirdiğini ve bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini arttırdığına dikkat çekti.

Fazla antibiyotik kullandığımızda bakterilere dirençli mikroorganizmalar ortaya çıkıyor”

Vatandaşların hasta düştüklerinde bilinçsiz kullandıkları antibiyotiklerin kendilerini daha fazla hasta düşürmesine neden olabileceğine dikkat çeken Altunay, “Halkımızda, her grip olduğunda antibiyotik kullanma yönünde bir yatkınlık var. Antibiyotikle daha iyi iyileşeceklerini düşünüyorlar. Solunum yolu enfeksiyonlarının etkenleri virüslerdir, dolayısıyla antibiyotikler bir işe yaramıyor. Hastaneye yatış durumlarında çok fazla antibiyotik kullandığımızda bakterilerde dirençli mikroorganizmalar ortaya çıkabiliyor ve kişinin daha fazla hastalanmasına neden oluyor.” dedi.

“Antibiyotik, hekimin önerdiği doz ve sürede kullanılıp gereksiz kullanılmamalı”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Altunay

Her antibiyotiğin farklı etkilerinin olduğunu ifade eden Altunay, “Her kişinin doğal bir mikrobiyotası vardır. Gereksiz antibiyotik kullanımı bunun bozulmasına sebep olabilir. Buna bağlı yan etkiler alerji, ishal olabiliyor. Ama en önemli sorun dirençli mikroorganizmaların gelişmesi, yatkınlığın oluşmasına neden olabiliyor. Zaten artık doktorların reçetesi olmadan antibiyotik alınamıyor ama aile hekimlerine gidip antibiyotik yazdırılabiliyor. Ya da bazen evde bulunan önceden başlanmış am bitirilmemiş, kendi hastalanınca evde kimseye danışılmadan kullanıldığı durumlar oluyor veya başkalarının birbirine ilaç verme durumları da olabiliyor. Antibiyotik kesinlikle hekimin önerdiği doz ve sürede kullanılmalı ve gereksiz kullanılmamalıdır.” diye konuştu

“Antibiyotik doktorun reçete ettiği ve gerekli gördüğü durumlarda kullanılmalı”

Bakteriyel bir enfeksiyondan şüphelenmediklerinde Covid-19 için rutin antibiyotik tedavisini önermediklerini ifade eden Altunay, son olarak şu uyarılarda bulundu:

“Hekimler tarafından önerilmedikçe ve yazılmadıkça hastaların antibiyotik kullanmamasını ve yazılması için ısrarcı olmamalarını öneriyorum. Her ilacın belirli yan etkileri vardır. Antibiyotik gerektiği durumlarda kullanılmalıdır. Organ kaybına neden oluyor diye gerektiği durumda kullanmamak gibi bir durum olamaz. Antibiyotiklerin sadece doktorun reçete ettiği ve gerekli gördüğü durumlarda kullanılması gerekir. Doktora danışmadan evde bulunan veya başkalarından aldıkları antibiyotiği kullanılmamasını öneriyorum.” (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar