Sigara nedir? Sigaranın sağlığa vermiş olduğu fiziksel, psikolojik zararları ve sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

Sigara, zararlı olarak görülen tütün ürünlerinden biridir. Dünya üzerinde sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Sizler için bu haberimizde sigaranın zararlarını derledik.

Ekleme: 09.02.2022 15:58:35 / Güncelleme: 09.02.2022 16:23:47 / Sağlık
Destek için 

İşte, sigara nedir? sigaranın sağlığa vermiş olduğu fiziksel, psikolojik zararları ve sigaranın sebep olduğu hastalıklar nelerdir? sorularının cevapları..

Sigara ,kıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen bir üründür. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeker. Sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre sigara kullanan kişilerde maalesef hastalıkların geri dönüşü mümkün olmamaktadır. 

Sigara gibi tütün ürünlerinin içinde çok fazla sayıda kimyasal bulunuyor. Bu kimyasal maddeler insan sağlığına doğrudan olumsuz etkiler verebiliyor.

Sigaranın vücuda zararları sayılamayacak kadar çoktur. Sigara dumanı, çoğu toksik ve kanserojen olan 4800'den fazla farklı madde içerir. Dumanın solunması halinde, bu toksinler akciğerler tarafından emilir ve vücuda dağılır. Sigara içmek, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik bulaşıcı olmayan hastalıklar için en önemli risk faktörlerinden biridir.

Sigaranın zararları;

  1. Kalp ve damarlar zarar görmektedir.
  2. Kalp ve damarın görmüş olduğu bu zarar tansiyon, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara sebebiyet vermektedir.
  3. Yaş ilerledikçe sigara içen bireyde bunama ve beyin felci gibi hayati risk taşıyan hastalıklar oluşabilmektedir.
  4. Sigaradan alınan her nefeste insan vücudundaki 50 bin hücre ölmektedir.
  5. Göz organı da sigaradan olumsuz etkilenmektedir. Hatta ilerleyen dönemde körlük, katarakt gibi göz hastalıkları oluşabilmektedir.
  6. Sigara içen kişinin bulunduğu ortama kötü koku yayılır.
  7. Sigara içen kişinin yaşı genç olsa bile cilt kararması olur ve birey olduğundan yaşlı gözükür.
  8. Diş hastalıkları da sigara içen kişide olabilir. Diş kararması, kirlenmesi ve çürükler sigaranın tahribatları arasındadır.
  9. Sigara kanser riskini arttırmaktadır.
  10. Kişinin tat alma duyusu azalmaktadır
  11. Ses telleri zarar görmekte gırtlakta iltihaplanmalar olabilmektedir.

Sigaranın Sağlığa Vermiş Olduğu Fiziksel Zararlar

 Bilindiği gibi insan vücudu sadece fizikten ibaret değildir. İnsanı bir bütün olarak düşündüğümüzde hem fizik hem de psikoloji olarak ayırt etmek doğru olacaktır. Dolayısıyla da sigaranın fiziksel zararlarının olabildiği gibi psikolojik zararları da mevcuttur.

İşte sigaranın sağlığa vermiş olduğu fiziksel zararlar

  1. Akciğer organının kansere yatkınlığı artar.
  2. Pankreas kanseri, ülser gibi hastalıklara yakalanma riski artar.
  3. Kısırlık, sakat çocuk doğurma gibi doğurganlığı da olumsuz etkilemektedir.
  4. İdrar kesesinde meydana gelebilecek mesane kanseri de olabilmektedir.
  5. Kemik erimesi olabilmektedir.
  6. Burunda koku alma duyusu azalacaktır.

Sigaranın Sağlığa Vermiş Olduğu Psikolojik Zararlar

  1.  Sigara içmek aslında bir mirastır. Çünkü sigara içen anne ve babalardan meydana gelen çocuklar kanseri önleyen bir nesli de yok etmektedir. Çocukların yanında sigara içildiğinde olumsuz etkilenmeler söz konusu olmaktadır. Bu olumsuz etkilenmeler hem fiziksel hem de psikolojik olmaktadır.
  2.  Hatta çocuk anne ve babasından gördüğü için ilerleyen yaşında sigara içmeye başlayabilmektedir.
  3.  Hamile olan kadınlarımız gebeyken sigara içtiğinde bile bebekler oranında zeka geriliğine sahip olmakta ve eksik kilolu doğmaktadır.
  4.  Sigara içen kişi kendini yorgun ve uykusuz hissetmektedir. Bu yorgunluk ve uykusuzluk hali kendisinin günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Gün içerisinde kişi stresli, sinirli bir yapıda olmaktadır. Bu durum da kişinin hem kendi psikolojisine hem de etrafındaki kişilerin psikolojisine zarar vermektedir.
  5.  Ruhsal gerilim ve stres yorgunlukla beraber uykusuzlukla birleşince kişinin başarı düzeyini düşürmekte hatta yaptığı işlerde performans düşüklüğüne neden olmaktadır.
  6. Bu durum bireyi mutsuz ve güvensiz yapmaktadır. Bireyin reflekslerinde bile azalma yaşanmaktadır.
  7.  Sigaranın vermiş olduğu bu psikolojik zararlar sigarayı kullanan kişiye, çevresindekilere, ailesine ve hatta çocuklarının geleceğine bile kötü bir miras gibi kalmaktadır.
  8. Depresyon da sigaranın psikolojik zararlarından sadece bir tanesidir. Sigara içen kişinin duygu durumu içmeyen kişiye oranla daha fazla karışmaktadır. Hatta sigara içen kişi zaman zaman hiçbir şeyden zevk almamaktadır.
  9.  Öfke kontrolünün sağlanamaması, sinirlilik hali, uyku bozukluğu, depresyon, stres, gerilim, mutsuzluk, güvensizlik, olumsuz bir miras ve yorgunluk sigaranın başlıca psikolojik zararları arasındadır.

Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar

  1. Bağımlılık: Nikotin maddesinin bağımlılık yaratıcı özelliği eroininkine çok benzer.
  2. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen yegne faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.
  3. Prostat Kanseri: Sigara içmek bütün bu tarz kanser türlerinin %40'ının nedenidir.
  4. Göğüs Kanseri: Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.
  5. Rahim Kanseri: Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.
  6. Çocukluk Solunum Problemleri: Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatüre 'ki bazen ölüme bile yol açar')
  7. Şeker Hastalığı: Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.
  8. İlaca Karşı Bağışıklık - Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.
  9. Kulak Enfeksiyonları: Sigara içenlerin çocuklarının oititis hastalığına yakalanma riskleri vardır.
  10. Emphysema: Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85'i sigara yüzünden olur. (ciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinesine bağlanmak zorunda kalır.)
  11. Boğaz Kanseri: Boğaz kanseri vakalarının %80'ine sigara yol açar.
  12. Mide Kanseri: Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.
  13. Kalp Hastalıkları: Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.
  14. Kısırlık: Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat arttırır.
  15. Kangren: Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni mecburen iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.
  16. Karaciğer Kanseri: Karaciğer kanseri vakalarının % 80'i sigara yüzünden olur.
  17. Gırtlak Kanseri :Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.
  18. Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması: Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.
  19. Ağız Kanseri: Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.
  20. Menopoz: Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.
  21. Yemek Borusu Kanseri: Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.
  22. Erken Yaşlanma :Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.
  23. İyileşme Zorluğu: Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır.
  24. Diş Kaybı: Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.