Batman İl Sağlık Müdürü Pamukçu, sigaranın zararlarına dikkat çekti

Batman İl Sağlık Müdürü Doktor Mehmet Hakan Pamukçu, ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Ekleme: 09.02.2022 12:55:10 / Güncelleme: 09.02.2022 12:55:10 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Pamukçu, sigara kullanan kişilerin solunum yollarında kullanmayanlara göre çok daha fazla enfeksiyonla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Pamukçu şöyle dedi:

“Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanmaktadır. Tütün tüketimi, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve içenlerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerdedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazası ve salgın hastalıklara bağlı diğer ölümlerin toplamından daha fazladır.”

“Sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir”

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok değerli olduğuna işaret eden Pamukçu, “Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada ‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucunun mümkün olduğunu biliyoruz. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.” diye konuştu.

“Sigarayı bırakmanın tam zamanı”

“ALO 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz” diyen Pamukçu, “Tedavi sürecinde hastalarımızdan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sigarayı bırakmak için ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ bir fırsat olabilir ve sigarasız yeni hayata adım atabilirsiniz. Bugün sigarayı bırakarak pahalı bir alışkanlığı da geride bırakmış olacaksınız. Sigarayı bırakmak sürecinde kararlı olmak önemlidir. İlimizde son bir yıl içerisinde sigara bırakma polikliniğimize 775 başvuru yapılmış olup, gerekli medikal, psikososyal destek ve tedavileri yapılmaktadır. Dumansız hava sahası ve sağlığınız için ilimizde ücretsiz olarak Batman Eğitim ve Araştırma Hastanemizde entegre hizmet vermekte olan KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimize bekliyoruz. Şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı bu fırsatı yaratmak elinizde.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)