Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı zayıflatır mı?

Haberimizde papatya çayının sağlığa ne gibi faydaları olduğunu ele aldık. İşte papatya çayının sağlığa faydaları..

Ekleme: 07.02.2022 15:12:08 / Güncelleme: 07.02.2022 15:27:51 / Sağlık
Destek için 

Papatya çayı, doğal tadının yanı sıra vücuda çeşitli yararlar sağlayan popüler bir içecektir. En sık tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilen bu çay, kafein içermemesinden dolayı yeşil veya siyah çaya alternatif olarak tüketilir. Papatya çayının faydaları, farklı türlerde antioksidanlar barındırmasından kaynaklanmaktadır. Hem lezzetli hem de sağlık deposu olan papatya çayının vücuda ne gibi fayları var bir bakalım.

İşte papatya çayının faydaları: 

Papatya çayı uykusuzluğa iyi gelmekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Gaz ve bulantı gibi sindirim sistemi şikayetlerini yatıştırabilmekte; antiinflamatuar etkisi sayesinde diyare ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Yine antiinflamatuar etkisi sayesinde bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabileceğine dair çalışmalar da bulunmaktadır. Özellikle öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri kontrolünü sağlamaya yardımcı olan papatya çayı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kan basıncı ve kan kolesterol düzeylerinin kontrol edilmesine katkıda bulunarak kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Papatya çayının faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Papatya çayının en bilinen özelliği sinirleri gevşetmesi ve uykusuzluğa iyi gelmesidir.
  • Sindirimi kolaylaştırır, mide kramplarına ve ağrıları geçirir.
  • Diş ağrılarını hafifletir. Diş sorunu yaşıyorsanız, papatya çayı ile gargara yapabilirsiniz.
  • Cildi güzelleştirir ve canlı bir görünüm sağlar. Papatya çayını bir cilt toniği gibi kullanabilir, yüzünüzü silebilirsiniz.
  • Göz kapaklarında meydana gelen iltihaplanmaları tedavi eder.
  • Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Sinüzit, nezle gibi bir hastalık yaşıyorsanız, papatya çayının buharını solumak iyileşmenize yardım edecektir.
  • Kan şekerini dengeler.

Papatya çayı zayıflatır mı?

Papatya çayının zayıflama üzerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Ancak antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı olarak vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlayabilmektedir. Kan şekerinizin normal değerlerde olması fazla kilo almanızı önler, zayıflamanıza yardımcı olur. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler makul miktarlarda papatya çayı tüketebilir.

not: Bitki çayı tüketimi günde toplam 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır.

İlgili Haberler