Gayrimenkul Değerleme Uzmanı: Konut piyasasında 6 aya kadar bugünkü fiyatları arayacağız

​Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Emircan Ahmet Aslan, maliyetlerin ve ürün fiyatlarının artmasının yanı sıra inşaatçının malzeme bulamayacak noktaya gelmiş olmasının beraberinde gayrimenkul fiyatlarını daha da artacağını belirtti.

Ekleme: 06.02.2022 14:05:07 / Güncelleme: 06.02.2022 14:06:50 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Gayrimenkul konusunda uzman olan olmayan herkesin konuşmasının doğru olmadığını dile getiren Aslan, bilen bilmeyen, işin içinde olan olmayan birçok kişinin yazdığı yorumlarla insanların kafalarının daha da karıştığını söyledi.

Aslan Adıyaman’da konut fiyatlarının beklenenin de üstüne çıkacağını belirterek, “Uzun süredir sosyal medyada yerel basın temsilcisi olduğunu iddia eden sayfaların birçoğunda ilimizdeki daire fiyatlarıyla ilgili yer yer spekülatif yer yer provokatif paylaşımlar yapılmakta olup; bilen bilmeyen, işin içinde olan olmayan birçok kişinin yazdığı yorumlarla insanların kafası daha da karışmaktadır. 2021 yılında pandeminin etkisiyle Avrupa’ya ihracatımız doruk noktasına ulaşmış ve iç piyasaya verilen ürün miktarında ciddi azalmalar meydana gelmiştir. Maliyetlerin ve ürün fiyatlarının artması bir yana inşaatçı malzeme bulamayacak noktaya gelmiştir. Dışarıdan yani dolar bazlı girdisi olmayan çimento ve betona bile yüzde 300 ile 400’leri bulan zamlar gelmiştir. Arsa fiyatları günbegün artmış il merkezinde en düşük daire katılım bedeli 200 bin TL olup bu rakam evin muhitine ve daire büyüklüğüne göre 400 bine kadar çıkabilmektedir. İlimiz ülkemizde en çok evliliğin yapıldığı ikinci il olup senelik yaklaşık 4 bin konut ihtiyacı bulunmaktadır.” dedi.

Fiyatların yüzde 30 oranında artmasının beklendiğini dile getiren Aslan, “İlimizde teslim aşamasına gelmiş inşaatların çoğu eski maliyetlere göre satılıyor. Önümüzdeki aylarda yeni yapılan dairelere yeni maliyetler yansıdıkça fiyatların yüzde 30 oranında artmasını bekliyoruz.  Maliyetler ve Konut kredisi faizlerinin yüksek olması, ihtiyacı karşılayacak inşaatların henüz başlamamış olması konut açısından ilimizi dar boğaza sokacaktır. Konut üreticilerine destekler arttırılmalı, konut kredisi faizleri düşürülmeli hem üreticiler hem de ihtiyaç sahipleri fiyatlar daha da artmadan rahat bir nefes almalıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)