Ülkedeki ekonomik koşullardan dolayı özellikle sebze fiyatları almış başını gidiyor. Pazara giden halk, yüksek fiyatları görünce pazar arabası boş şekilde eve dönüyor.
Pazar fiyatlarından hem satıcılar hem de müşteriler dert yanıyor. Fiyatların yüksek olmasından dolayı yeterince mal ve çeşit getiremeyen esnaf, getirdiği ürünleri satmakta zorlanıyor.
Nakliye giderlerinin artması, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, olumsuz hava koşulları, poşet fiyatının artması satıcıları yüksek fiyattan ürünleri satmaya zorluyor.
Sebze ve meyve almak amacıyla semt pazarlarını tercih eden vatandaşlar ise özellikle sebze fiyatlarındaki fahiş fiyatlardan dolayı istediği ürünleri alamıyor.
Şanlıurfa'da Bahçelievler Mahallesi'nde kurulan semt pazarı esnafı fiyatlar ve yaşadıkları sıkıntılarla ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Fiyatlar yüzünden mal getiremiyoruz"
Vatandaş ve Pazar esnafının fiyatlardan dolayı mağdur olduğunu belirten Şanlıurfa Pazarcılar Derneği Başkanı Mehmet Emin Kızılateş, "Fiyatlardan dolayı sadece 1-2 defa denetim yapıldı. Bu durumu hal pazarına söyledik. Sebze halinde çok fazla rant var. Plastik kasanın maliyeti bile 30-40 lira olmuş. Patlıcan, 25 liranın üzerine çıktı. Salatalık ve domatesin fiyatlarında oynama oldu. Vatandaşın çektiği eziyetten daha fazlasını çekiyoruz. Fiyatlar yüzünden mal getiremiyoruz. Yazın da poşetlerde rant oluyor. Çiftçi, eskiden malını bir şekilde getiriyordu. Hal pazarları perakende olmamalı. Hepsi perakende satış yapıyor. Hal, toptan satış yapmalı ve belirli bir saati olmalıdır. Bu sorunu yüzlerce toplantıda dile getirdik. Yakın zamanda Şanlıurfa Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Hal Pazarı Başkanı ile yine bir araya geleceğiz. Sorunlarımızı yıllarca duyurduk ama sonuca varamadık. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz. Çok zor bir durumdayız. Bu durum vatandaşa da yansıyor." şeklinde konuştu.
"Halimiz belli, pazar bomboştur"
Fiyatların yüksek olmasından dolayı pazarın eskisi gibi kalabalık olmadığını ifade eden pazar esnaflarından Veli Gümüştaş, "Bir kilo poşeti 6 liraya alırken 23 liraya çıktı. Kimse bu duruma çare bulmuyor. Bir litre mazot 15 lira olmuş. Kontağı kapatma durumuna geldik. Hal pazarı, esnafın durumunu görmüyor mu? Karton, plastik kasa fiyatı düşmüyor. Çuvallardan ücret alınıyor. Yerinde alınırken fiyat düşüyor; ama pazarcı da düşmüyor. Bunlar hep ranttır. Bu durum müşteriye yansıyor. Giderler, vatandaşın cebine yansıyacak. Poşeti 23 liraya alıyorsam bedelini vatandaştan çıkaracağım. Bunları herkes bilmelidir. Mazot alıyorsam yine bedelini vatandaştan çıkaracağım. Başka nerden çıkaracağım? Mal alıyorum ama satamıyorum. Vatandaş da zor durumdadır. Halimiz belli, pazar bomboştur. Kim bu soruna çare bulacak?" diye konuştu.
Mahmut İpka
"Pazara gelenler bir şey almadan gidiyor"
Pazara gelen vatandaşların bir şey almadan pazardan ayrıldığını vurgulayan pazar esnaflarından Mahmut İpka, "Pazardaki ürünlerin fiyatı fahiş durumdadır. Pazara bakarsanız kimse gelemiyor. Gelen varsa da bir şey almadan gidiyor. Fiyatların yüksek olmasında en büyük sebep enflasyondur. Türkiye'de üretilen patates, neden bu kadar pahalı? Pahalı olmasını dolara bağlıyorlar. Kim kimi ne şekilde kandırırsa artık… Türkiye'de üretilen ürünlerin dolara endekslenmesinin hiçbir anlamı yok. Patlıcan 35 liraya, biber ve domates 15 liraya, salatalık 25 liraya satılıyor. Bir üründen ikişer kilo alsan yüz lira ediyor. Diğer ürünleri hesaplamaya da gerek yok. Marketlerde manav ürünlerinin satılması; bizim satışımızı etkiliyor. Yalnız satışlarımızı pek fazla etkilemiyor. Pazardaki ürünlerin taze olduğunu bilenler buraya geliyor. Marketler bir haftalık malı 10 günde satıyor." ifadelerini kullandı.
"Patlıcanın kilosu 30 liradır"
Meyve fiyatlarının sebze fiyatlarına göre daha uygun olduğunu belirten pazar esnaflarından Veysel Beriman, "Pazarda şu an en uygun ürün meyvedir. Sebzelerde en pahalı ürün patlıcandır. Patlıcanın kilosu 30 liradır. Patlıcanın fiyatı etle yarışıyor. Biber ve salatalık 25-30 liraya satılıyor. İyi bir domatesin kilosu 15-20 liradan başlıyor. Sebzeler, çok pahalıya satılıyor. Bir ailenin en ucuz pazar alış verişi 200 ile 250 liraya geliyor. Üretim yok diye ürünler pahalıdır. Gübre fiyatları ve mazot yüksek... Geçen sene 7 liraya aldığımız poşet; bu sene 25 lira olmuş. Fiyatlar 3 kat arttı. Mazot 7 liradan 15 liraya çıktı. Tohum fiyatları da arttı. Soğuk havanın da fiyatlar üzerinde biraz etkisi var. Ürün kışın donuyor; çözülünce de çürüyor. Yazın fiyatların uygun olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlar, geçen yaza göre pahalı olacak." dedi.
"Gübre ve mazotun fiyatı ne zaman düşerse her şey rayına oturur"
Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olmasının fiyatlara yansıdığını ifade eden pazar esnaflarından Ayhan Uluk, "Pazardaki fiyatlar bence normaldir. Halk fiyatların yüksek olduğunu söylüyor; ama gübrenin fiyatını bilmiyor. Gübre 2 liradan 15 liraya çıktı. Yumurta 35 lira olmuş. Yumurta yemi geçen yıl 2 liraydı. Üretici ne yapsın? Tarladaki çiftçi kazanabiliyor mu? Gübrenin üzerine 4 kat geldi. Gübre ve mazotun fiyatı ne zaman düşerse her şey rayına oturur. Birbirimizi kandırmaya gerek yok." şeklinde konuştu.
"3 liraya aldığımız ürünü 2,5 liraya satmamızı istiyorlar"
Mazot ve doların yüksek olmasının fiyatlara yansıdığını vurgulayan pazar esnaflarından İsmail Taşçı, "Pazara ürün getiriyoruz; fakat satılmıyor. 3 liraya aldığımız ürünü 2,5 liraya satmamızı istiyorlar. Fiyatlar bizi kurtarmıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, ortada kalmışız. Devletin bu duruma el atmasını istiyoruz. Mazot ve doların yüksek olması, pazardaki ürünlere yansıyor. Dolar düşerse mazot ve gübre ucuzlar diye düşünüyorum. Bir ailenin pazar alış verişine 250-300 lira gidiyor. Nane 4 lira olmuş. Domates 15 lira; 2 kilo 30 lira ediyor. Patlıcan 30 lira olmuş; 3 kilo alsan 90 lira eder. Bu fiyatlarla bir aile nasıl geçinecek? Bu gidişle pazar kuramayacağız; çünkü bizi kurtarmıyor. Poşet 23 lira olmuş. Mazot, günde 150 lira yakıyor." diye konuştu.
Cemal Kahveci
"Fakir fukara alış veriş yapamıyor"
Dar gelirli ailelerin pazara gelerek alış veriş yapamadığına dikkat çeken Cemal Kahveci, "Pazar fiyatlarından memnun değilim. Gerçekten yazık. Devlete sesleniyorum; biraz indirim yapın. Bu fiyatlar dikkate alınmalıdır. Fakir fukara alış veriş yapamıyor. Patlıcan 35 lira olmuş. Bu fiyata patlıcan olur mu, nasıl patlıcan yiyeceğim? Sadece bir kilo domates aldım. Üreticinin de satıcının da dikkatli olması gerekir. Arada oluşan fark kapanmalıdır. Tarladan halka satılsa bu kadar pahalı olmaz. Marketler de dikkat etmek zorundadır. Marketlerdeki manav ürünleri de çok pahalı. Marketlere giremiyoruz. Bir ailenin bir haftalık geçimi 500 liraya tekabül ediyor. Yetkililer ve Cumhurbaşkanı yardım etmeli. İndirime gidilmeli." şeklinde konuştu.
"Müşteriler fiyatlardan memnun değil"
Pazar esnaflarından Ömer Faruk Ergen ise "Pazar fiyatları kötü durumdadır. Havaların soğumasıyla yaşanan don olayı fiyatları etkiliyor. Tarlada 21 lira olan ürün; pazara 30 liraya geliyor. Müşteriler fiyatlardan memnun değil. Satış yok diye pazara az ürün getiriyoruz. Yazın fiyatların düşeceğini umuyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)