Çorum Valisi Çiftçi: İskilipli Atıf son devrin din mazlumlarından biridir

​Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, "Haksız-hukuksuz yapılan muhakeme sonucu idama mahkum edilen İskilipli Atıf Efendi, 'son devrin din mazlumlarından' biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir." dedi.

Ekleme: 05.02.2022 22:15:14 / Güncelleme: 05.02.2022 22:15:14 / Güncel / Çorum Haberleri
Destek için 

Şehid İskilipli Atıf Hoca’yı kabri başında andığı için hedef gösterilen Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kendisini eleştirenlere sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Vali Çiftçi, Ankara İstiklal Mahkemesi'nin kararıyla 4 Şubat 1926 tarihinde haksızca-hukuksuzca idam edilen İskilipli Mehmet Atıf Efendi'yi; Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve Atıf-Der Başkanı Mustafa Lek ve diğer davetlilerle birlikte hakka yürüyüşünün 96'ıncı yıldönümünde dualarla, fatihalarla ve rahmetle yâd ettiklerini hatırlattı.

Çiftçi, "31.07.1922 tarihinde 29 sayılı kanunla kurulan Ankara İstiklal Mahkemesi, meşhur üç Ali'lerden ve Dr. Reşit Galip'ten oluşuyordu. Mahkemenin tek hukukçu üyesi Savcı Necip Ali'ydi. İstiklal Mahkemeleri asker kaçaklarını, askeri ve siyasi casusluk yapanları, Hıyanet-i Vataniyye Kanunu'na tabi suçları (TBMM'nin otoritesini ve meşruiyetini kabul etmeyenler, saltanatın ilgasına dair kanuna muhalefet edenler, dini ve mukaddesatı siyasete alet etmek için cemiyet kuranlar, kılık-kıyafet ve şapka kanununa muhalefet edenler vatan haini sayılmıştır.) rüşvet alan ve vurgunculuk yapanları, memuriyet görevini kötüye kullanıp halka zulüm ve kötü muamele yapanları yargılamak ve cezalandırmak maksadıyla kurulmuşlardır. Mahkeme kararlarına karşı temyiz yolu kapalıdır, avukatla savunma yapmak mahkemenin iznine tabidir, şüphe sanık lehine değil aleyhine değerlendirilir, sanığın suç işlediğine dair mahkemenin kanaat getirmesi cezalandırılması için yeterlidir. Yapılan yargılama sonucu Savcı Necip Ali, İskilipli Atıf Efendi için Şapka İktisası Hakkında Kanun'a muhalefetten dolayı üç yıl kürek cezası talep eder, mahkemenin hafifletici sebepleri, sanığın lehine hükümleri göz önünde bulundurup daha hafif bir ceza takdir etmesi beklenirken mahkeme heyeti idam kararı verir." hatırlatmasında bulundu.

"Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak"

Uğur Mumcu'nun 11 Kasım 1992 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde, "İstiklal Mahkemeleri 'mahkeme' sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal dönemlerinde rastlanan anti-demokratik infaz kurullarıdır." yorumunu yaptığını hatırlatan Vali Çiftçi, "Bu şekilde haksız-hukuksuz yapılan muhakeme sonucu idama mahkum edilen İskilipli Atîf Efendi, Merhum Necip Fazıl Kısakürek Üstadımızın tabiriyle, 'son devrin din mazlumlarından' biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir. Bizim yaptığımız da sadece bundan ibarettir. Rahmetli Sezai Karakoç Üstadımızın dediği gibi: 'Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa hakikat susmayacak..." ifadelerini kullandı. (İLKHA)