Çin zulmünü durdurun!

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Gulca Katliamı’nın sene-i devriyesinde “Soykırım’a Hayır!” isimli bir basın açıklaması düzenledi.

Ekleme: 05.02.2022 09:51:08 / Güncelleme: 05.02.2022 09:55:01 / Dünya
Destek için 

Zalim Çin güçlerinin Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği Gulca Katliamı’nın 25. sene-i devriyesinde basın açıklaması düzenleyen Uygurlar, insanlık âlemini harekete geçip Çin’i durdurmaya çağırdı.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Gulca Katliamı’nın sene-i devriyesinde “Soykırım’a Hayır!” isimli bir basın açıklaması düzenledi. Çin’in İstanbul’daki Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen Uygurlar, 25. sene i- devriyesinde Gulca Katliamı’nı andı ve Çin’in başkenti Pekin’de 4 Şubat’ta düzenlenecek olan ‘Pekin 2022 Kış Olimpiyatı’na karşı tepki gösterdi. Uygurlar, konuya ilişkin olarak, “Bugün burada 25’inci yıl dönümünü anmakta olduğumuz ve dünyaya hatırlatmak istediğimiz Gulca Katliamı, 4 Şubat 1997 yılı Ramazan ayında Kadir Gecesi münasebeti ile meşrep düzenleyen gençlerin hukuksuz tutuklanmasına tepki göstererek, onların serbest bırakılması için protesto yapan halkın vahşilerce katledildiği bir olaydır.

Protesto sırasında yüzlerce genç Çin ordusu tarafından silahlar ile katledilmekle beraber, olay sonrası binlerce insan tutuklanmış, kayıp olmuş, 200 kişiye ölüm cezası verilmiş ve 90 genç ise müebbet hapse çaptırılmıştır. Bağımsız kaynaklara göre tutuklanan 300’den fazla genç eksi 30 derece soğukta üzerine soğuk su sıkılmış bir vaziyette bekletilerek dondurulmuş ve şehit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

İslam alemine çağrı!

Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki basın açıklamasında, Doğu Türkistan’da yok olma tehlikesinde olan halkı kurtarmak için tüm insanlık âlemi harekete geçmeye çağrıldı. Söz konusu açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ile diğer uluslararası ve yerel kurumların da kuruluş amaçlarına sadık kalarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin belirtilirken, Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’na ilişkin de çağrıda bulunuldu. Bu bağlamda, “Biz buradan tüm insanlığı Barış, Dayanışma ve Adalet gibi olimpiyat oyunlarının asıl amaçlarını çiğneyerek milyonlarca insana soykırım uygulamakta olan Çin’in ev sahipliği yaptığı, Gulca Katliamının 25’inci yıl dönümünde, bugün 4 Şubat’ta açılışı yapılan, Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarını boykot etmeye, izlememeye, sporcuları ve katılımcıları asıl ilkelerine aykırı bu kanlı oyunlara ortak olmamaya, soykırıma karşı tavır sergilemeye, mazlum halkın ahına kulak vererek ellerini kaldırmaya, adalete destek vermeye çağırıyoruz” denildi.