Bakan Karaismailoğlu: Türkiye’nin internet hızı 1 yılda yüzde 65 arttı

Son bir yılda ülkenin sabit genişbant hızının yüzde 65 yükselerek 44,77 Mbps’ye ulaştığını açıklayan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, artan yatırımlarla internet hızında dünya ortalamasının çok daha üstünde bir noktaya çıkılacağını vurguladı.

Ekleme: 04.02.2022 15:40:09 / Güncelleme: 04.02.2022 15:40:09 / Güncel
Destek için 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, internet hızıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin, mobil genişbantta dünya ortalamasının üzerinde bir hıza sahip olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, “Ookla-Speedtest şirketi tarafından hazırlanan uluslararası verilere göre mobil genişbantta dünya ortalaması 29,55 iken, Türkiye’nin buradaki hızı 31,43 Mbps olarak kaydedildi. Sabit genişbant hızı da son 1 yılda yüzde 65 oranında artarak 44,77 Mbps’ye ulaştı” dedi.

Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre Türkiye’nin hem sabit hem mobil genişbant hızında ortaya koyduğu gelişimde, son yıllarda artan fiber yatırımları ve yüksek hızlı internet erişimine yönelik son kullanıcı talebinin önemli rol oynadığını aktaran Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“BTK verileri üzerinden sabit genişbant internet pazarında abonelere sunulan hızlar incelendiğinde, 10 Mbit/sn ve altındaki hızlara sahip abonelik sayısının yıllar içinde azaldığı, 50 Mbit/sn üstü hızlardaki aboneliklerin yaygınlaştığı görülüyor. 50 Mbit/sn üstü hızlarda hizmet sunulan abone sayısı son bir yılda yüzde 85’ten fazla artmış durumda. 10 Mbit/sn ve altı hızlarda hizmet sunulan abonelik sayısının ise neredeyse yarı yarıya azaldığı dikkat çekiyor.”

Türkiye’nin internete erişim ve kullanımda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Karaismailoğlu, önümüzdeki dönemde artan yatırımlarla internet hızında dünya ortalamasının çok daha üstünde bir noktaya çıkılacağının altını çizdi. Türkiye’de internet kullanımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 1993’ten bugüne genişbant internet kullanımının hızla arttığına da dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizde son yıllarda altyapı yatırımlarında önemli artışlar yaşanarak genişbant altyapılar üzerinden yüksek hızlarda internet sunumu yaygınlaştı” dedi. (İLKHA)