Avrupa Birliği'nden yeni çip yasası

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamu destek kurallarını çip yatırımlarına daha fazla destek sağlayacak biçimde uyarlayacaklarını açıkladı.

Ekleme: 03.02.2022 14:21:19 / Güncelleme: 03.02.2022 14:44:26 / Dünya
Destek için 

Bu yılın başlarında otomotivde başlayan ve ardından diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedarik sıkıntıları nedeniyle şirketler zor durumda.

Uzmanlar, çip sorunlarının gelecek yıl da devem edeceği uyarısında bulunurken, ülkeler çeşitli yatırımlarla üretimi destekliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çip krizi ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

AVRUPA'DAKİ ÜRETİM DURMA NOKTASINDA
Çip kıtlığının küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını anımsatan von der Leyen, Doğu Asya'daki çip fabrikalarının kapanmasının Avrupa'daki bütün üretim hatlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.

Von der Leyen, çiplerin dijital dönüşümde en önemli unsurlardan biri olduğuna işaret ederek, gelecek hafta Avrupa'nın ilk çip yasasını açıklayacaklarını bildirdi.

Ursula von der Leyen, çip pazarının gelecek 10 yılda iki kat büyüyeceğine dikkati çekerek, "2030 yılına kadar dünya mikroçip üretiminin yüzde 20'si Avrupa'da olmalıdır." dedi.

ÜRETİM 4 KAT ARTACAK
Bu miktarda çip üretimi için Avrupa'daki mevcut üretimi 4 kat artırmaları gerekeceğini belirten von der Leyen, hazırladıkları yasanın çip yatırımlarını önemli ölçüde destekleyeceğini ifade etti.

Von der Leyen, hazırladıkları çip yasası ile sektöre 2030 yılına kadar 12 milyar eurodan fazla ilave kamu ve özel sektör yaptırımı çekeceklerini vurguladı.

Halihazırda Avrupa şirketlerinin çiplere yılda 6 milyar euro yatırım yaptığını hatırlatan von der Leyen, hazırladıkları yeni düzenleme ile bunu artıracaklarını söyledi.


AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Avrupa'nın gelişmiş çipler konusunda tamamen yabancı üreticilere bel bağladığına işaret ederek, "Avrupa'nın yeni ve gelişmiş çip üretim tesislerine ihtiyacı var. Bu tesislerin büyük ön maliyeti bulunuyor. Bu nedenle özel sektör yatırımlarını çekmek için kamu desteği gerekli olabilir." diye konuştu.

Von der Leyen, çiplerdeki tedarik zinciri sorununun ekonomik büyümeyi yavaşlattığına dikkati çekerek, "Tüm endüstriyel sektörlerin Doğu Asya'daki bir veya iki üreticiye bağlı olduğu mevcut durum sürdürülebilir değil. Bunu değiştirmek için ABD ve Japonya gibi benzer düşünen ortaklarla yarı iletken alanında ortaklıklar üzerinde çalışacağız." diye konuştu.

Etiketler: