Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna açıklaması: Tüm tarafları itidalle ve diyaloğa davet ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Bölgede barışı hâkim kılmak için tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz." dedi.

Ekleme: 03.02.2022 12:05:07 / Güncelleme: 03.02.2022 12:05:07 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin davetine icabetle, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin onuncu toplantısı nedeniyle Kiev’e hareket edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün aynı zamanda Ukrayna’yla tesis ettiğimiz diplomatik ilişkilerin 30. yıl dönümüdür. Dolayısıyla, bu ziyaretimiz bizim için ayrı bir anlam ve önem taşıyor. Sayın Zelenskiy’le baş başa görüşmemizin ardından, Konsey Toplantımıza başkanlık edeceğiz." dedi.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak gündemimizde yer alan önemli bölgesel ve uluslararası konularda da fikir teatisinde bulunacağız. Muhtelif alanlarda anlaşmalara imza atarak ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’yla ilişkilerde son yıllarda özellikle ticaret, yatırımlar, turizm ve savunma sanayii gibi alanlarda ciddi mesafeler kat edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Salgına rağmen, geçtiğimiz sene 2 milyonu aşkın Ukraynalı dostumuzu Türkiye’de misafir ederek, yeni bir rekora imza attık. İkili ticaret hacmimiz de 2020 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 60 artarak 7,5 milyar dolara ulaştı.  10 milyar dolarlık hedefimize varma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Ziyaretim vesilesiyle imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması’nın, bu hedefe bizi kısa zamanda ulaştıracağına inanıyorum."

"Bölgede barışı hâkim kılmak için tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları ve bölgede yaşanan gerilimi de yakından takip ettiklerini vurguladı ve "Stratejik ortağımız ve komşumuz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Biz de bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hâkim kılmak için tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. İhtilafın barışçı yöntemlerle ve uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiği aşikârdır. Bölgemizde barış ve güven ortamının tesisi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha vurguluyorum." şeklinde konuştu.

"Ukrayna’yla ilişkilerimizin ana unsurlarından olan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kiev’de yapacağımız görüşmelerin gündeminde her zamanki gibi bu konu da üst sıralarda yer alacaktır. Kiev’deki temaslarımızın, Ukrayna’yla ilişkilerimizin güçlenmesine önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Görüşmelerimizin ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı neticelere vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Putin'in Türkiye ziyareti

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Çin ziyaretinin ardından Türkiye ziyaretini gerçekleştireceği bilgisini aktardı.

Kabil Havalimanının işletilmesi

Kabil Havalimanının Türkiye ve Katar tarafında işletilmesi yönündeki bir soruya Erdoğan, "Bu konuda Taliban'ın henüz bir yeknesaklığı yok. Maalesef neyi, nerede, nasıl ifade edeceklerini, bu konuda nasıl bir tavır takınacaklarını şu anda belirlemiş değiller. Biz bu işin olumlu şekilde gelişmesi halinde Katar'la buradaki desteğimiz sürdüreceğiz. Görüşmelerimiz her iki ülke arasında devam ediyor. Temennim odur ki bunu başarıyla bitirir ve bir sonuca ulaştırırız.

Türkiye ile işgalci rejim ilişkileri

Erdoğan, bir soru üzerine işgalci siyonist rejim lideri Hertzog'un, Mart ayının ortalarında Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Erdoğan, "Bu ziyaretle birlikte ikili ilişkilerimizi çok daha farklı bir zemine olumlu istikamette oturtmanın gayreti içerisinde olacağız. Bizim bu yaklaşımımız aynı şekilde israil tarafında da mevcuttur. Belki de sayın Hertzog'un gelmesinde önce onların özel temsilcileri bize geldiği gibi biz de özel temsilcimizi israile göndererek bir ön çalışmayı arkadaşlarımızla yapacaklar. Ve buna göre de süreci başlatacağız." dedi.

Osman Kavala'nın tutukluluğu

Erdoğan, Avrupa Konseyi'nin, Türkiye'deki tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında kararının hatırlatılması üzerine, "Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız. Şu anda bizim mahkemelerimizin de bu konuda vermiş olduğu bir karar var. Bu konuda, AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş, bu da bizi çok ilgilendirmiyor. Mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Buna saygıyı olmayanlara da bizim saygımız olmayacaktır." diye konuştu.

Yunanistan'ın göçmenlere yönelik tavrı

Yunanistan'ın geri ittiği göçmenlerden 12'sinin donarak ölümüne değinen Erdoğan, "12 insanı orada dondurarak ölümüne seyirci kalmak yenilir yutulur bir şey değil. Fakat Yunanistan'ın bu tavrını ilk defa yaşamıyoruz. Bu konuyla ilgili AB, dünya hep sessiz kalmıştır." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar