Ağrı kesici davasında rekor tazminat! Bağımlılık ve ölüme neden oluyordu

Bağımlılığa ve ölüme neden olan ağrı kesici davasında, ilaç devi Kızılderililere tazminat ödeyecek

Ekleme: 02.02.2022 22:15:24 / Güncelleme: 02.02.2022 22:15:24 / Sağlık
Destek için 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kızılderili kabileler, ilaç üreticisi Johnson & Johnson ve ülkenin en büyük üç ilaç dağıtıcısının 590 milyon dolar tazminat ödemesi karşılığında opioid ilaçlar davasında uzlaşmayı kabul etti. Ağrı kesici olarak satılan ilaç, bağımlılığa ve ölüme neden oluyordu.

Mahkeme kayıtlarına göre, federal olarak tanınan tüm Kızılderili kabileler dava açmamış olsalar bile tazminattan faydalanabilecek. Kızılderili kabileleri ilaç bağımlılığı ve aşırı doz krizleri nedeniyle büyük sorun olmuştu. Konu üzerine yapılan ve mahkemede atıfta bulunulan bir çalışmada, 2015 yılında en yüksek opioid aşırı dozunun kişi başına oranı en yüksek topluluğun Kızılderililer olduğu ortaya kondu.

ABD'deki Kızılderililerin yaklaşık yüzde 80'ini temsil eden 400'den fazla kabile ve kabilelerüstü organizasyon opioidlerle ilgili dava açmıştı. Uzlaşmaya göre Johnson & Johnson iki yıl içerisinde 150 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Dağıtım şirketleri AmerisourceBergen, Cardinal Health ve McKesson da 7 yıl içerisinde 440 milyon dolar tazminat ödeyecek. Her kabile bu uzlaşmaya katılıp katılmamaya kendisi karar verecek.

75 MİLYON DOLARLIK UZLAŞMADAN AYRI OLACAK

Yeni uzlaşma geçtiğimiz yıl 3 dağıtıcı firma ve Cherokee kabilesi arasında varılan 75 milyon dolarlık uzlaşmadan ayrı olacak. 4 şirket ayrıca devlet ve yerel yönetimlerle vardığı toplam değeri 26 milyar doları bulan uzlaşmaların da son aşamasında. (Posta)