Prof. Dr. Erdemci: Üç aylarda öyle bir enerjiyle dolu olmalıyız ki tüm seneyi kapsasın

​Üç ayların Allah'ın insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseri olduğunu ifade eden Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, her vesilenin Allah’a ibadet etmenin bir aracı haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ekleme: 01.02.2022 16:30:15 / Güncelleme: 01.02.2022 16:30:15 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Prof. Dr. Erdemci, üç aylar önemi ve yapılması gerekenler hususunda İLKHA'ya konuştu.

Üç ayların, Hazreti Peygamber tarafından değerlendirildiğini; bu aylarda özellikle oruç ibadetini fazlasıyla arttırdığını ifade eden Erdemci, Müslümanlara düşen görevin ise onu örnek almak ve yolundan gitmek olduğuna dikkat çekti.

Her vesileyi Allah’a ibadet etmenin bir aracı haline getirmeliyiz

"Mademki Yüce Allah, bizi kendisine ibadet edelim diye yaratmış o zaman her vesileyi Allah’a ibadet etmenin bir aracı haline getirmemiz gerekir." diyen Erdemci, şöyle konuştu:

"Esasen insan akıl, irade ve eşref-i mahlûkat sahibi bir varlık olarak yaratılmıştır fakat bu yetilere sahip olmasının getirmiş olduğu yükümlülükler vardır. Bu vesile ile Yüce Allah ( azze ve celle) insanı mükellef kılmıştır ve Yüce Allah, Kur’an’ı Kerim'de insanın yaratılış gayesini şu şeklide buyurmuştur: 'Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.' Biz, aklımızla Yüce Allah’ın varlığını bulabilir, birliğinin farkına varabiliriz ama Allah’ı nasıl razı edebileceğimizi bilemeyiz. Burada vahiy, Peygamber devreye girmektedir. Vahiy bize Allah’a nasıl ibadet edeceğimizi, şartlarının neler olduğunu bildirirken Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) de vahyi bize açıklamaktadır." dedi.

"Üç aylar Allah’ın emir ve yasaklarını bilip hayatımızı ona göre tanzim etmeye bizi yönlendirmeli"

Üç ayların, Yüce Allah’a ibadet etmenin, onu hatırlamanın ve ona karşı tanzimde bulunmanın bir vesilesi olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Erdemci, "Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşmaktadır. Recep ayı İslam tarihi öncesinde de haram aylar arasında sayılan aylardan bir tanesidir. O dönemde de ibadetler değerli görülmüştür. İslamiyet’te de Recep ayı haram aylardan sayılmıştır. Peygamber Efendimizin Şaban ayında özellikle ibadetlerini arttırdığı, oruca daha bir önem verdiği bilinmektedir. Bütün bunlar bizi yüce Allah’ın kelamını dinlemeye, kelamının gereklerini yerine getirmeye, emir ve yasaklarını bilip ona göre hayatımızı tanzim etmeye bizi yönlendirmektedir." ifadelerini kullandı.

Üç aylarda öyle bir enerji, öyle bir takva ile dolu olacağız ki bu bütün bir seneyi kapsayacak

Müslümanlara düşen görevin Peygamber Efendimizi örnek almak ve onun yolundan gitmek olduğuna dikkat çeken Erdemci, şu tavsiyelerde bulundu: "Peygamber Efendimiz, 'Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize Mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır' diye dua ederdi. Biz bu aylarda ne yapacağız? Nefis muhasebesi yapacağız,  Rabbimiz tanıyacağız, Rabbimizin üzerimizdeki nimetlerini bileceğiz. Sadece aç kalmayacağız, oruç tutarak zekât ve sadakalar vererek bütün ibadetlerle birlikte bunları yapmanın huzuru ve imkânlarını araştıracağız ve sadece bu 3 ayla yetinmeyeceğiz. Üç ay öyle bir enerji, öyle bir takva ile dolu olacağız ki bu bütün bir seneyi kapsayacak şekilde o enerjiyi alacağız." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar