ABD’den vatandaşlarına Belarus’u terk etme çağrısı

Ortadoğu Haber'e göre; ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına muhtemel bir savaş durumunda Rusya’yı destekleyeceğini ilan eden Belarus’tan ayrılma çağrısında bulundu.

Ekleme: 01.02.2022 16:18:33 / Güncelleme: 01.02.2022 16:18:33 / Dünya
Destek için 

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilme ihtimali üzerine vatandaşlarına Kiev’i terk etme çağrısı yapan Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yeni bir hamle geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının, muhtemel bir savaş durumunda Rusya'nın yanında savaşa katılacağını açıklayan Belarus’tan ayrılmasını istedi.

Kırım Haber Ajansı’nda yer alana habere göre, devlet çalışanlarının aile üyelerine Belarus’u terk etme talimatı veren ABD, vatandaşlarını da Minsk’e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

SEYAHAT EMTE UYARISI YAPILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Belarus’taki ABD hükümeti çalışanlarının aile üyelerine ülkeyi terk etme emri verildiğini bildirildi.

Söz konusu açıklamada, “Ukrayna sınırı yakınında olağandışı ve endişe verici Rus askeri faaliyetlerindeki artış nedeniyle, Belarus’ta bulunan veya Belarus’a seyahat etmeyi düşünen ABD vatandaşları, durumun öngörülemez olduğunun ve bölgede artan gerilimin olduğunun farkında olmalıdır” ifadesine yer verildi.

BELARUS, RUSYA’DAN YANA TARAF OLDU

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'nın doğrudan saldırıya uğraması halinde, ülkesinin Rusya'nın yanında savaşa katılacağını duyurmuştu.

Lukaşenko, Belarus Parlamentosunda yaptığı konuşmada, bölgede Rusya ile ABD ve Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) arasında artan askeri gerginliğe dair değerlendirmelerde bulunmuş ve “Ukrayna, perde arkası pazarlığa konu oluyor, Ukraynalılar çatışmanın alevlerine itiliyor, kasıtlı olarak saldırganlığa hazırlanıyorlar. Belaruslular da dahil olmak üzere kardeş halklara karşı düşmanca bir tavır oluşturuyorlar" şeklinde konuşmuştu.

Bölgede askeri bir çatışma ihtimalini değerlendiren Lukaşenko, yalnızca iki durumda savaş çıkabileceğini belirtmişti. Lukaşenko, "Savaş olacak mı, olmayacak mı? Evet, olacak ancak sadece iki durumda bu mümkün olabilir. Birincisi, Belarus'a doğrudan saldırı yapılırsa, Belarus'a karşı sıcak bir savaş başlatılırsa. İkinci durum, müttefikimiz Rusya doğrudan saldırıya uğrarsa. Belarus da buna katılır ve bunun temeli bizim müttefiklik anlaşmalarımızdır" ifadelerini kullanmıştı.