Sudan'da darbe karşıtı protestolara ordu müdahalesi

Sudan'da darbe yönetimine karşı düzenlenen protestolarda bir kişi hayatını kaybetti.

Ekleme: 30.01.2022 19:55:08 / Güncelleme: 30.01.2022 19:58:47 / Güncel
Destek için 

Binlerce Sudanlı bugün, sivil yönetim talebiyle  Hartum ve ülkedeki diğer şehirlerin sokaklarına döküldü. 

Protestocuların bir kısmı Sudan'ın başkentinde bulunan cumhurbaşkanlığı sarayına yöneldi. Polis, göstericileri dağıtmak için sersemletici bombalar, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Sudan Merkez Doktorlar Komitesi, yaptığı açıklamada Hartum'daki gösterilerde 27 yaşındaki Muhammed Yusuf İsmail'in göğsünden aldığı bir yara sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Darbe yönetimine tepki gösteren komite, "Darbe sonucu iktidara gelenler, barışçıl göstericilere karşı aşırı şiddet ve kanlı baskıyla insanlık suçları işlemeye devam ediyor." dedi.

Sudan'da ordu başkomutanı Abdulfettah Burhan'ın ülkede olağanüstü hal ilan etme, hükümeti ve yönetimi feshetme kararının yol açtığı huzursuzluk üç aydır sürüyor. Burhan'ın başkanlığındaki Egemen Konsey'in, "Geçişi koruma" ve 2023'ün ortalarında seçimler düzenleme sözlerine rağmen, protestocular ordunun hükümetten derhal çıkarılmasını talep ediyorlar. Ülkede son olarak Başbakan Abdulah Hamduk, görevinden istifa etti.

Ülkedeki protestolarda şu ana kadar en az 79 sivilin hayatını kaybettiği, 2 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor. (İLKHA)