Halk: TRT payının kaldırılmasına sevindik ancak sevincimiz kursağımızda kaldı

​TRT payının kaldırılmasına sevindiklerini ancak kademeli tarifeye geçilmesiyle elektrik faturalarının 2-3 katına çıktığını ve sevinçlerinin kursaklarında kaldıklarına dert yanan Malatyalılar, zammın geri alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Ekleme: 29.01.2022 17:45:12 / Güncelleme: 29.01.2022 17:45:29 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gıdadan ulaşıma, elektrikten akaryakıta neredeyse tüm ürünlere yapılan fahiş oranlardaki artışlar halkı ve esnafı mağdur etmeye devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 oranındaki zam, daha vatandaşa yansımadan temel yaşam malzemelerine yapılan zamlarla şimdiden geri alınmış oldu.

 

1 Ocak 2022 itibariyle tek zamanlı elektrik tarifesi kaldırıldı ve yerine kademeli elektrik tarifesi geldi. Bu tarifeyi kullanan hanelerin günlük ortalama 5 kilovatsaat (aylık 150 kilovatsaat) kadarki kullanımları düşük fiyatlı tarifeden, 5 kilovatsaati aşan kullanımları ise yüksek fiyatlı tarifeden ücretlendirilecek.

İLKHA mikrofonuna konuşan esnaf ve vatandaşlar, TRT payının kaldırılmasına sevindiklerini ancak kademeli tarifeye geçilmesiyle elektrik faturalarının 2-3 katına çıktığını, sevinçlerinin kursaklarında kaldıklarına dert yandı. Faturaları ödeyecek durumda olmadıklarını kaydeden halk, zammın geri alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Hüseyin Kolcu

"TRT payının kaldırılmasına sevindik ama son zamla birlikte kursağımızda kaldı"

Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasının gelen son zamla birlikte kursaklarında kaldığını kaydeden lokantacı esnafı Hüseyin Kolcu, "Gerçekten elektriğe çok fazla zam yapıldı. Daha önce yaklaşık bin TL gelen elektrik faturamız son zamla birlikte 3 bin 500 TL civarı oldu. Bunun altından çıkmamız mümkün değil. Bu şekilde fahiş zam gelmemesi lazımdı. Yetkililer, cumhurbaşkanımız buna el atması lazım bu şekilde esnaf kalkınamaz. Yüzde 10-20 zam gelse neyse yüzde 100, yüzde 200 zam mı olur, 3 bin 500 TL faturayı nasıl ödeyeceğiz? TRT payının kaldırılmasına sevindik ama son zamla birlikte kursağımızda kaldı. TRT payının üzerine yüzde bin koyarak bize ödettirmeye başladılar. Bu şekilde altında çıkamayız. Çünkü gerekten elektrik, doğalgaz ve su faturaları belimizi büktü. Sabah zam akşam zam, sonumuz nereye gidecek bilemiyoruz. Allah Yardımcımız olsun. Acilen yetkililerden sorunun çözümü için yardım bekliyoruz." diye çağrıda bulundu.

Ramazan Toptaş

"Geçen ay bin 500 TL gelen fatura bu ay 8 bin 366 TL geldi"

Son ay gelen elektrik faturalarının aşırı derece yüksek geldiğinden yakınan Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, "Salonlarımız yüksek gelen elektrik faturalardan dolayı işyerleri kiralarını unutmuş ve elektrik faturalarının derdine düşmüş. Biz küçük esnaflardan ne istiyorlar anlamıyoruz. Hiçbir esnafımız kesinlikle elektrik faturalarını ödeyemeyecek durumda değil. Herhalde böyle devam ederse ışıkları söndürüp çalışacağız. İşyerimizin faturası daha önce bin TL civarı geliyordu şimdi 2 bin TL’ye dayanmış. Geçen ay bir esnafımıza gelen fatura bin 500 TL iken bu ay 8 bin 366 TL gelmiş. Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz, buna bir an önce bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Kış mevsiminde zaten işlerimiz düşük artık Bağ-Kur ile kirayı unuttuk elektrik faturasının derdine düştük. Bu sadece bizim sektörü değil, tüm esnafları ilgilendiriyor. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımız sesimizi duyar ve elektriğe bir çözüm bulurlar." temennisinde bulundu.

Celal Toksuz

"Geçim çok zor olmuş yaptıkları zamları düzeltsinler"

Geçen ay elektrik faturasının 150 TL geldiğini bu ay ise 312 TL geldiğini belirten çaycı esnafı Celal Toksuz, "Bundan şikayetçiyiz! Her şey pahalı olmuş 65 TL’ye aldığımız şeker şu an 110 TL, 30 TL’ye aldığımız çay 40 TL oldu. Gerçekten geçim çok zor olmuş. Yapılan zammı düzeltsinler." diye belirtti.

Ayşe Türkmen

"Bizim gibi işçiler ne yapacak?"

Elektrik faturalarının çok yüksek geldiğini ve asgari ücretle çalışanların bunu ödeyecek durumda olmadıklarına dikkat çeken Ayşe Türkmen, "Yazık günahtır, devlet buna el atsın. Fakir fukaraya yardım etsin. Herkes memur değil ki, bizim gibi işçiler ne yapacak? Daha önce 80 TL gelen faturamız şimdi 220 TL. elektrik fiyatlarının inmesini istiyoruz. Biz onları niye seçtik?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Abdullah Tataroğlu

"Bizlere yüzde 30 zam yapıldı ama elektriğe yüzde 125 zam yapıldı"

Memur emeklisi Abdullah Tataroğlu, "Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Geçen ay elektrik faturam 291 TL gelmişti bu ay 480 TL, 2 katı geldi. Günahtır, Allah’tan korksunlar bu kadar da zam olmaz. Yüzde 125 zam geldi. Bizlere yüzde 25 zam yapıldı ama elektriğe yüzde 125 zam yapıldı. Benim 200 kilovat geçiyor 150 kilovat kullanmam mümkün değil. Çünkü tüm cihazlar elektrikli, buzdolabı, çamaşır makinası kullanmayalım mı? Tabi ki 150 kilovatı geçecek." dedi.

"Artık zamlardan bıktık"

Kendilerine yüzde 30 ama ürün ve faturalara yüzde yüz zam yapıldığına dikkat çeken emekli Mehmet Yuşan, "Bataklığa girdik çıkamıyoruz derdimizi de kimseye anlatamıyoruz. Herkes işine geldiği gibi hareket ediyor. Geçen ay faturam 82 TL geldi bu ay 187 TL geldi. Her gün zam olmaz ki? 65-70 TL’lik sıvı yağ 150 TL olmuş. Bu adalet midir? Artık zamlardan bıktık ne yapacağımızı bilemiyoruz!" diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler