Yaşasın: Üç aylar kendimize çeki düzen vermek adına önemli zaman dilimleridir

Mübarek üç ayların önemi hakkında konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, üç ayların kendimize çeki düzen vermek, muhasebede bulunmak, yaptığımız ibadetleri düzenli hale getirmek adına önemli zaman dilimleri olduğunu söyledi.

Ekleme: 29.01.2022 10:30:11 / Güncelleme: 29.01.2022 10:30:11 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2 Şubat'ta başlayacak olan mübarek üç aylar ve perşembeyi cumaya bağlayan gecede idrak edilecek olan Regaip Kandili ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, "Üç aylar insanların kendisine çeki düzen vermesi, muhasebe yapması ve yaptığı ibadetleri düzene koyması adına bir fırsattır. İslam dünyasında yaşananlardan daha fazla haberdar olma ve sahip olduğumuz nimetlerden ihtiyaç sahibi kardeşlerimize de vermek adına önemli zaman dilimleridir. Şaban ayının son 15 günü hariç bol bol oruç tutarak ramazana hazırlık yapılmalıdır" dedi.

"Üç aylar Allah'u Teâlâ'nın Müslümanlara bahşettiği özel zaman dilimlerindendir"

Yaşasın, "Üç aylar, Allah'u Teâlâ'nın gaflet içerisinde bulunan, her türlü günaha bulaşmış insanlar için öne çıkardığı bir fırsat dönemidir. Bediüzzaman hazretleri üç ayları büyük bir panayıra benzetiyor. Geçici bir süre kurulan panayırlarda, fuarlarda ne alabilirseniz, ne elde edebilirseniz, ne kadar istifade edebilirseniz yanınıza kardır. Bediüzzaman, Müslümanlar da olabildiğince bu mübarek dönemlerde iyi bir şekilde istifade edebilmesini tavsiye eder. Doğrusu bütün zamanları ibadetle, Allah'u Teâlâ'ya kul olduğumuz bilinciyle geçirilmesi gereken dönemler olmakla birlikte Allah özel fırsatlar sunuyor. Cuma günleri özel bir gündür. Cuma gününde bizzat peygamber efendimizin sahih hadisiyle duaların reddedilmediği icabet saatleri var. Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'in nassıyla bin aydan daha hayırlı olduğu söyleniyor. Bu münasebetle özel dönemlerden birisi de üç aylardır. Seleflerimizden gördüğümüz kültür ve tavsiyeler sebebiyle özel bir önem arz ederiz." diye konuştu.

"Suriye, Yemen ve Afganistan unutulmamalı, sahip olduğumuz nimetleri kardeşimizle paylaşmalıyız"

Peygamber efendimizden rivayet edilen hadise göre; Recep ayına vardığında 'Allah'ım Recep ve Şaban'ı bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır' diye dua ettiğini hatırlatan Yaşasın, "Bu münasebetle gerek oruç, zikir, ibadet, muhasebe, kendisini, kontrole çekme, Müslümanların sıkıntı çektiği bu dönemlerde Suriye başta olmak üzere Afganistan, Yemen gibi yerlerde çok sıkıntı yaşanılan karakışın olduğu şu dönemde dayanışma ve yardımlaşma duygularımızın artması, cebimizde bulunan, kendimize ait olduğunu düşündüğümüz şeylerden ahirete yatırım yapmak anlamında fırsattır." şeklinde konuştu.

"Üç aylar ibadetlerimiz düzene koymak, akrabalarımızı ziyaret etmek ve yardımlaşmak için fırsata dönüştürmeliyiz"

Ramazan oruç ayıdır diye oruca hazırlık anlamında, Şaban'ın son 15 günü haricinde olabildiğince oruç tutmak gerektiğini belirten Yaşasın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Oruç tutmak Ramazan iklimine girmek adına büyük önem arz eder. Ancak Recep ve Şaban'da diğer aylardan farklı ibadetler yoktur. Esasen tüm vakitlerde yapmamız gerekenleri kontrollü, sürekli, disiplinli bir şekilde yapmak için bir fırsata dönüştürebiliriz. Pazartesi ve Perşembe günleri ve hicri ayların 13,14,15'inci günlerini oruçla geçirmeye çalışmak, beraberinde düzenli bir şekilde farz namazlarla birlikte kılına sünnetlere riayet etmeye çalışmak, gün içerisindeki duha namazını, vitir namazını, teheccüd namazını, imkân bulunursa evvabin namazını kılmaya çalışmak için özel bir göstermek gerekir. Her gün mümkünse tefsiri ile değilse meali ile bir miktar Kur'an-ı Kerim okumaya çalışmak, peygamber efendimizin hayatından ve hadislerinden her gün en asgari düzeyde bile olsa ihmal etmeksizin bir miktar okumayı alışkanlık haline getirmeye çalışmak, düzenli bir şekilde istifade edilebilecek hem ilmi hem müspet ilimleri okumak gerekir. Tanıdığımız eş, dost, akraba, hukukumuzun olduğu tüm insanlarla imkân dâhilinde yüz yüze, olmazsa uzaktan iletişim araçlarını kullanarak düzenli bir gerçek veya sanal ziyaretler yapmak, fakiri, yolda kalmışı, problem yaşayanı daha fazla anlamaya çalışmak gerekir. Sahip olduğumuz tüm varlıkların dünyada kendimiz ve ailemiz için kullanılmak için verilmediğini hesaplayarak bir miktar ayırmaya ve hemen onu ilgili muhtaçlara ulaştırmaya çalışmak gibi sürekli olarak yapmamız gereken birçok hususu bu aylar vesilesiyle kontrol etmek, sürekli hale getirmek anlamında bir fırsata çevirebiliriz.

"Regaip Gecesi için özel bir ibadet yoktur ancak mübarek iklime girdiğimizi hissetmek adına önemlidir"

Regaip gecesi ile ilgili de konuşan Yaşasın, "Ulemamız ve irfan ehli üç ayların daha fazla pekiştirilmesi, insanlarda bir gayret oluşturması amacıyla haftanın en belirgin gecesi olan perşembeyi cumaya bağlayan gece ile ilgili bir kültür, bir teşvik oluşturmuşlar. Esasen sünnette özel bir ibadet yok. Ancak sırf o aya girdiğimizi hissetmek anlamında kendine gelmek, bundan sonra daha çok muhasebe etmek, ibadetleri yerine getirmek adına ihmalkâr davranmamak anlamında kendi kendini kontrol etmeye çalışmak anlamında iyidir." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar