Mevlüt Çavuşoğlu: Son derece değerli ve önemli bir müttefik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Asya ülkeleriyle ilişkisini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Ekleme: 28.01.2022 12:49:03 / Güncelleme: 28.01.2022 12:50:17 / Güncel
Destek için 

HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lankalı mevkidaşı Gamini Lakshman Peiris ile ikili ve heyetler arası görüşme sağladı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Peiris ile ilk baş başa görüşmesini New York'ta yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Bakan ile görüştükleri konuları tekrar ele alma imkanı bulduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Sri Lanka'yı en son 6 yıl önce ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin Türkiye'den Sri Lanka'ya Dışişleri Bakanı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olduğunu hatırlattı.

"Sri Lanka ile iş birliğimizi devam ettirme konusunda kararlıyız"

"Sri Lanka ile iş birliğimizi devam ettirme konusunda kararlıyız." diyen Çavuşoğlu, terörizmle mücadele konusundaki ortak çabaların da devam edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, her iki ülkenin de terörizm konusunda mağdur ülke konumunda olduğunun altını çizerek, "Türkiye, Sri Lanka'nın aynı zamanda bizim FETÖ'yle mücadelemize göstermiş olduğu destekten dolayı da müteşekkir." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2019'da "Yeniden Asya" girişimini başlattığını hatırlatarak, "Aslında Asya'da yeni değiliz ama Asya'nın bir güç merkezi, özellikle ekonomik güç merkezi olduğunun daha çok farkındayız. Dolayısıyla şu anda daha bütüncül bir yaklaşımla Asya'ya geri dönmeye karar verdik. Bu inisiyatifle Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda Sri Lanka'yı Hint Okyanusu'nun incisi ve son derece değerli ve önemli müttefikimiz olarak görüyoruz." dedi.

Öte yandan Sri Lanka ile savunma sanayisi alanında yapılacak iş birliğini önemsediklerini de kaydeden Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı bizim savunma sanayisi fuarını ziyaret etti. Bu çerçevede iş birliği potansiyelleri değerlendirildi. Orada çok önemli bir potansiyel var. Bunun temelleri de mevcut. Son derece dostane ilişkilerimiz var. Birlikte çalışarak bu ilişkileri daha da genişletebiliriz, iyileştirebiliriz. Tartıştığımız birçok alanda bunun mümkün olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Görüşme kapsamında, iki ülke hükümetleri arasında "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" imzalandı.(AA)