54 yıl sonra Gaziantep’te en yoğun kar yağışı yaşandı

Gaziantep'te geçtiğimiz haftadan belli aralıklarla etkili olan ve hayatı olumsuz etkileyen kar yağışı bugün itibariyle yerini güneşe bıraktı.

Ekleme: 27.01.2022 17:15:17 / Güncelleme: 27.01.2022 17:15:17 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son yıllarda ciddi kuraklığın yaşandığı Gaziantep’te uzun yılların ardından 18 Ocak Salı gününden beri belli aralıklarla kar yağışı etkili oldu.

Beklenen mevsimsel yağışların düşmemesi nedeniyle Antep fıstığı, zeytin ve hububat ekili arazilerde ekinlerin çürüdüğü, rekoltenin düştüğü Gaziantep’te yıllar sonra yağan kar, yüzleri güldürdü.

Geçtiğimiz yıllarda sonbaharın çok kurak geçmesi ve barajlardaki suyun da gittikçe azalması nedeniyle tarım alanlarında ciddi sıkıntılar yaşandı.

Kış mevsiminin ortasına gelinmesine rağmen yeterli yağış alamayan Gaziantep’te kuraklık nedeniyle meyve ağaçlarında erken açma tehlikesi baş göstermiş ve yeterli yağışların düşmemesi nedeniyle ekili hububat alanlarında da büyük tehlike oluşmuştu.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde ölçüldüğü kentte, kurak giden kış hem çiftçiyi hem de vatandaşları endişelendiriyordu. Ancak geçtiğimiz haftadan beri etkili olan kar yağışı yüzleri güldürdü.

Beklenen mevsimsel yağışların düşmemesi nedeniyle hububat ekili arazilerde ekinlerin çürüme riski taşımaya başladığı Gaziantep’in yıllar sonra karlı havanın etkisi altına girmesi özellikle de çiftçileri mutlu etti.

Kentte en son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı bir metre, yüksek kesimlerde ise bir metreyi aşması sevince neden oldu.

Son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan ve o tarihten bu yana en fazla kar yağışın düştüğü kentte son olarak 2016 yılında kar yağışı 33 santim olarak ölçüldü.

Yaklaşık bir ay sonra dün akşam saatlerinde ilk kez başlayan sağanak yağış bir anda yüzleri güldürdü. Dün akşam başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden sağanak yağış kentte etkili oluyor.

Kar her ne kadar şehir merkezlerinde hayatı olumsuz etkilese de yaz döneminde kuraklık yaşayan ve tarım alanlarında ürün artışına neden olmasından dolayı bereketini de beraber getirdi.

Uzun zamandır kurak bir dönem geçiren Gaziantep’te kar yağışının olmasına sevinen ve kar nedeniyle Allah’a şükreden vatandaşlar, yıllardır hasret kaldıkları karın yağmasından dolayı mutlu olduklarını söylediler.

Özellikle pazar gününden bu yana kentte etkili olan kar yağışı bugün öğle saatlerinde güneşin açması ile yerini güneşli havaya bıraktı.

Çocuklar tatilin keyfini çıkardı

Okulların tatil olmasının ardından güneşli havayı gören çocuklar ve aileleri yağan karın keyfini park alanında kartopu oynayarak ve kardan adam yaparak çıkardı.

Son 54 yılın en etkili kar yağışının yaşandığı Gaziantep’te karın kaldığı bölgelerde ekipler aralıksız kar temizleme çalışmaları yürütüyor.

Son yılların en etkili kar yağışı sonrası adeta durma noktasına gelen hayat normale dönerken, yollarda çalışmalar devam ediyor.

Yoğun kar yağışının ardından kentin ana arterlerinde trafik akışı başlarken, otoban girişlerinden şehir merkezine ulaşan yollar tüm ana arter ve caddelerde, kırsal mahallelerden şehir merkezinde ulaşımı sağlayan yollarda ve ticaretin yoğun olarak gerçekleştiği işletmelerin ve esnafın bulunduğu bölgelerde kar temizleme çalışmaları devam ediyor.

Ticaretin kalbi konumunda olan bölgelerde yoğun kar yağışının etkisiyle çöken veya çökme tehlikesi taşıyan tente ve sundurmalar sökülerek risk durumu ortan kaldırılıyor.

Kar yağışı kartpostallık görüntüler oluşturdu

Kar yağışının ardından beyaza bürünen kentte tarihi yapılardaki güzellik kartpostalları aratmadı. Şehir merkezinde ve ilçelerde kar yağışı güzel görüntüleri de beraberinde getirdi.

Kentin tarihi yerleri başta olmak üzere ara sokaklara kadar her yeri kaplayan beyazlığın tadını çıkaran vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çekti. Gaziantep'in sembol yapılarından biri olan tarihi kale başta olmak üzere camiler, hanlar ve diğer yapılar beyazlara gömüldü.

Tarihi kalenin eteklerinde birbirinden farklı renkleriyle cümbüş oluşturan evler kar ile ayrı bir güzellik oluşturdu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler