Ziyaretinde Alpaya, hasta hakları ile ilgili tüm mevzuatların, bildirgelerin, yönetmeliklerin ve yeni çalışmaların bir araya getirilerek güncel, uygulanabilir yeni ve özel bir hasta hakları yönetmeliğinin oluşturulabileceğini söyledi.
Alpaya, "Bu yeni yönetmelikte hasta hakları birimine yapılan başvurular ile uygun olarak ceza ve ödülleri gerektirecek usuller açık ve anlaşılır olmalıdır. Kurumlarda kim, hangi birim, hangi hizmet sunumu ve ihlalin kapsamı ne kadar gibi tüm hizmet ve faaliyetler açık yazılarak bu hizmet aşamalarında kim nerede ihlal oluşturmuşsa o konuyla ilgili maddeye göre işlem yapılmalıdır. Özellikle sağlık kurum ve kuruluşlarında çapraz hasta hakları eğitimleri, poliklinik girişlerinde kıyafetleri aynı olan danışmanların sayısı artırılarak Triyaj Uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme yapılmalı, hastanelerde çalışan tüm personel mutlaka açık, görünür, anlaşılır, okunur ve fotoğraflı tanıtıcı yaka veya boyun kartı kullanmalıdır." dedi.
"Sağlık personelinin vatandaşa karşı tavrı büyük önem arz ediyor"
Alpaya, personellerin vatandaşa karşı tatlı dil ve güler yüz ile bilgilendirme ve yönlendirme yapmasının yanı sıra mesai saatlerine uymayan ve görev yerinde bulunmayan personellerin de sürekli denetlenmesi gerektiğini belirtti.
Alpaya, "Vatandaşın muayene olmak için rahatlıkla randevu alabilmesi ve muayenesini gerçekleştirebilmesi için MHRS 182 çağrı merkezinin alt yapısının güçlendirilerek personel sayısının artırılması önem arz eden konuların başında gelmektedir. Psikolojik, sosyolojik, anatomik ve hedef olarak yetersiz kalan özelliksiz (vasıfsız) personeller hastane gibi profesyonel hizmet sunulan yerlerde istihdam edilmemelidir." ifadelerini kullandı.
Temizlik sağlığın en önemli parçasıdır
"Sağlık merkezlerinin temizliklerinin sürekli ve denetlenerek yapılması ve klasik temizleme yöntemleri dışında sağlık merkezlerine uygun çağın gerektirdiği ekipmanlar ile temizlik yapılmalıdır." diyen Alpaya, "Temizlik noktasında sadece temizlik ile ilgilenen personel veya yönetimden sorumlu kişilerden beklentide olmak yanlış bir davranış olur. Sadece sağlık merkezlerimiz değil, kamuya hizmet veren tüm kurumlarımıza vatandaşlarımızın tümü gereken hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir." dedi.
"İlimiz için yetersiz uzman branş doktor sayıları artırılmalı"
Alpaya, hastanelerde sayısal olarak eksik olan uzman branş doktor sayılarının artırılması, bulunmayan ve uzmanlık gerektiren branşlara hekim atamalarının sağlanması gerektiğini söyledi.
"Bu alandaki eksikliklere vatandaşın bize ilettiği durumu örnek verecek olursak Bingöl Devlet Hastanemizde Onkoloji bölümünün olmaması bu bölüme ihtiyaç duyan hasta vatandaşlarımız için büyük bir mağduriyete sebep olmaktadır." diyen Alpaya, şöyle konuştu:
"Uzman hekim hastanelerde çalıştığı halde dışarda özel sağlık hizmeti sunan her türlü sağlık çalışanı hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Şehrimizde kaliteli personellerin devamlı olarak kalabilmesi için sosyal alanlar ve imkânlar iyileştirilerek genişletilmeli ve cazip hale getirilmelidir. Hastanede çalışan personel maaşları iyileştirilerek farkındalık oluşturulmalı, Hastanede çalışmanın pozitif ayrıcalıklı olunması için sosyal şartlar geliştirilmeli, aile hekimliklerinin aktif hale getirilerek hastane poliklinikleri ve acil birimleri asli hüviyetine uygun hale getirilmelidir. Merkez İlçe Başkanlığımızın yaptığı ziyaretler ve mahalle temsilciliklerimiz aracılığı ile birçok mahallemizdeki sağlık ocağı, aile hekimlikleri ve sağlık merkezleriyle alakadar vatandaşımızın bizlere ulaştırdığı tüm sorun, sıkıntı, istek ve önerileri İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Mehmet Emin Gündoğdu ile çözüm odaklı görüşerek kendilerine ilettik. Ayrıca İl Sağlık Müdürümüz Gündoğdu'ya göstermiş oldukları misafirperverlik için teşekkür ediyorum." (İLKHA)