Evlerinin projeye uygun yapılmadığını belirten hak sahipleri çözüm bekliyor

Van’ın Bahçesaray ilçesinde 2013 yılında yapılan afet konutlarının projeye uygun ve sağlam zeminde yapılmadığı için mağdur olduklarını söyleyen konut sahipleri, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Ekleme: 26.01.2022 16:09:39 / Güncelleme: 26.01.2022 16:29:39 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bağcılar Mahallesi’ne bağlı Evciler mezrası sakinleri oturdukları yerde toprak kayması olduğu gerekçesi ile 2013 yılında yapılan başka bir bölgede bulunan konutlara taşındı. Ancak yapılan 30 tek katlı müstakil evler oturulmayacak durumda olduğu için bir aile haricinde kimse tarafından kullanılmıyor.

Yapılan evlerin kendilerine gösterilen projeye göre yapılmadığını, evlerin sıvasının, çatısının ve ince işçiliğinin baştan salma ve eksik yapıldığı belirten ev sahipleri, haklarını aramak için mahkemeye başvurduklarını ancak bir netice alamadıklarını ifade ettiler.

Evlerini yapmaları için Meki Arvas’a vekâlet verdiklerini ancak evlerde birçok eksiğin olduğunu belirten hak sahipleri, aradan geçen 8 yılda birçok kez dava açtıkları ancak haklarını alamadıklarını iddia ettiler.

"Kimse sesimizi duymuyor"

Eski köylerine heyelan riskinden dolayı yıkım verildiğini ve TOKİ tarafından kendilerine evler yapıldığını belirten Feyat Çeker, yapılan evlerin sorunlu olduğunu söyledi.

Feyat Çeker

Çeker, "7-8 yıldır mahkemelerdeyiz. Müracaat ediyoruz ama kimse sesimizi duymuyor. Sessimizin duyurulmasını istiyoruz. Yetkililer gelip yapılan evleri görsün. Evler oturulacak durumda değildir. Sadece bir aile mecburiyetten dolayı eve taşındı. Onun dışında kalan 29 ev boştur ve oturulmayacak durumdadır. Hak sahipleri de İstanbul, İzmir ve Van’a taşınmak zorunda kaldı. Böyle giderse köyümüz haritadan silinecek." dedi.

"Yapılan konutlar, temelden tavana eksik yapılmış"

Yapılan konutların temelden çatıya kadar her şeyi eksik yapıldığı için yaşanılacak durumda olmadığını ifade eden Recep Muçir ise insanların mağdur olduklarını söyledi.

Recep Muçir

Muçir, "Eski köyümüze heyelandan dolayı yıkım kararı verildi. Daha sonra köylülere konutlar yapıldı ama yükleyici firma ve AFAD tarafından yapım süreci takip edilmedi. Projeye göre bir tane çivi dahi çakılmadı. Konutlar tamamen projenin dışında yapılmıştır. Buraya gelen yetkiler ve avukatlar da yapılan konutların eksik yapıldığını tasdiklemiş ama bu insanların sesi maalesef duyulmuyor. Bu sürece birileri engel oluyor" diye konuştu.

"Avukatlar tutup dava açıyoruz ama bir süre sonra avukat davadan çekiliyor"

Mirza Dalya

Yapılan konutlar hususunda Meki Arvas’ı tanıdıklarını belirten Mirza Dalya da "Bize yapılan bu kontlar gereği gibi yapılmamış. Bizler olması gereken projeye göre konutların yapılamasını istiyoruz. Mahkemelere ve bilirkişi ve hakkımızın bize geri verilmesini istiyoruz. Köyümüze heyelandan dolayı yıkılma kararı verildi. Okuma yazmamız olmadığı için kandırıldık. Bizlere konutların ücretsiz yapılacağı söylendi. Bizden imza alındı. Ama evlerimiz bize teslim edilmedi. 8 yıldır gelip gidiyoruz perişan durumdayız." şeklinde konuştu.

"Yapılan bu konutlara hayvanlar bile bağlanmaz"

Yapılan konutların projeye uygun olarak yapılmadığını ifade eden Hüseyin Meke ise "Evlerin temelleri havada kaldı. Bizler de tekrar eski evlerimizde kalmaya devam etik. Yapılan bu konutlara hayvanlar bile bağlanmaz. Devam eden mahkemelere gidip geldiğimizde de masraflarımız oluyor. Biz geçimimizi zar zor yapabiliyoruz." diye konuştu.

Hüseyin Meke

"Yapılan konutlar projeye uygun yapılmadığı gibi arı kovanı gibi inşa edilmiş"

Müslüm Dalya, "Biz köylülerle beraber burada konut yapılması için talimat verdik. Başta buranın konut yapılamaya elverişli olmadığı söylendi. Daha sonra gelen mühendisler onay verdi ve konutların yapılacağı yer belirlendi. Konutlarımızın temelini Meki Arvas attı. Biz vekâletimizi ona verdik o da Bitlis Hizanlı bir kişiye verdi. Konutlar yapılış aşamasında biz gelip konutlar hakkında bilgi almak istiyorduk ama müteahhit bizi konuşturmuyordu. Meki Arvas’ın kendilerine talimat verdiğini ve ona göre konutların yapacaklarını söylediler. Biz konutların projeye göre yapılmadığını söyledik. Yapılan konutların arı kovanı gibi olduğunu söyledik ama arı kovanı gibi de olsa kendilerine söylendiği gibi yapacaklarını ifade ettiler." ifadelerini kullandı.

Müslüm Dalya

"Ben müteahhit değilim ve mahkemelere müdahale etmedim"

Yapılan ithamlar ve suçlamalar ile ilgili açıklama yapan Meki Arvas suçlamaları reddederek, mahkeme sürecine hiçbir şekilde müdahale etmediğini ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

"Bahar döneminde çalışma başlatacağız"

AFAD yetkilileri ile yapılan görüşmede ise karların erimesi ve havaların ısınması ile beraber konutların bulunduğu bölgede bir jeolojik yapı çalışmasının yapılacağını ve elde ettikleri veriler ışığında hareket edeceklerini belirttiler. Konu ile ilgilenileceklerini belirten AFAD yetkilileri, ayrıca konutların yapıldığı 2013 yılından sonra kuruma sunulan herhangi bir dilekçenin olmadığını belirttiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler