Kitaba yüzde 30 zam yolda!

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, yüzde 250’yi aşan maliyet artışları nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti.

Ekleme: 26.01.2022 11:48:42 / Güncelleme: 26.01.2022 12:00:27 / Kültür & Sanat
Destek için 

Haber Yorum – Hasan Yıldız

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, sektör temsilcileri, kâğıtta yüzde 95 dışa bağımlı olan Türkiye’de yüzde 250’yi aşan maliyet artışları nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti.

Türkiye’de bitmeyen sorunların başında kitap okumama konusu geliyor. Nedense bir türlü kitap okumayı sevmedik, sevemedik. Çok azımız dışında pek kitap okuyanımız yok. Daha çok görsel şeylere ilgi duyuyoruz.

Kağıda gelen zamlarla bu konuda kendimize daha haklı bir gerekçe de bulduk mu artık hepten kitap okumayı bırakırız.

Neden kitap okumak zorunda olduğumuzu hiç düşündük mü?

Bir toplumun kültür değeri o toplumdaki okur yazar insanların sayısıyla ölçülür. Toplumu şekillendirenler de okur yazarlardı.

Kitap okurken aldığımız o tadı başka bir şeyden alabiliyor muyuz? Bazen bir sahnenin içinde kendimizi görüp, akıp giden cümlelerin peşine takılıp, onlarla birlikte aktığımız zamanlar nasıl heyecanlandığımızı, zevk aldığımızı unutmuşa benziyoruz.

Ya da bir yalnızlık anımızda içimizi ve derdimizi paylaştığımız “en iyi arkadaş” dediğimiz kitabın arkadaşlığını ya hiç yaşamamışız ya da bir çoğuna yaptığımız gibi ona da vefasız davranıyoruz. Okuduğumuz kitabın içinde kaybolmayı, hayaller kurmayı öğrendik. “içimizdeki sıkıntının yalnız bize ait olmadığını fısıldadı kitap” diyen yazarın da bizimle aynı sıkıntıyı çektiğini görünce biraz olsun tebessüm ettik.

Kitaplar bize güzel dostluklara, hayallere yelken açmamızı öğretti. Bazen yıldızların üzerinde uçmayı, bazen yeryüzünde gezmeyi, bazen de maviliklerin derinliğine dalmayı öğrendik. Gidemediğimiz yerlerin güzelliğini ayaklarımız altına seren bu dosttan şimdi çok mu uzaktayız?

Kitaplar ne kadar pahalı olursa olsun, yeter ki bizler okumaktan vazgeçmeyelim, O dostumuzu bir kaç lira hesabı yaparak terk etmeyelim. Biz onu terk etsek de o bizi asla terk etmez. Hep yanı başımızda bize bakar, ne zaman ona ihtiyacımız olacak diye sabırla bekler. Kitapsız hayat, hayalsiz yaşam, mutsuzluğu beraberinde getirir.

İyi bir kitap iyi bir dost gibidir. Dostlarımızı seçtiğimiz gibi onları da seçmeliyiz.

Sevdiğimiz kitabı defalarca okur. Onu başkası da okusun, hissettiğimiz o duyguları onlar da yaşasın diye bir başka dostumuza okuması için tavsiye ederiz.

Kitaplar içimizdeki bizi ortaya çıkaran hazinedirler. “Bizler okuduğumuz kadarız” diyenlerin ne okuduklarına bir bakın! İnsanı kıymeti ve değerli kılan şey bilgisidir. Bilgi hazinesi kitaplarla yeniden dost olma dileği ve duasıyla...