Bursa Bölgesi organ bağışında Türkiye'de ilk sırada

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, kadavradan organ bağışında 10 yıldır liderliğini koruyan Bursa Bölgesinin, salgına rağmen 2021 yılında da bu konuda birinci olduğunu bildirdi.

Ekleme: 25.01.2022 15:25:10 / Güncelleme: 25.01.2022 17:07:02 / Sağlık / Bursa Haberleri
Destek için 

Yavuzyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa Bölgesi'nin yaptığı organ bağış çalışmalarıyla organ bağışına yıllardır öncülük etmeye ve ülkemizin gururu olmaya devam ettiğini belirtti.

 Yavuzyılmaz; Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Düzce ve Bilecik illerinin yer aldığı Bursa Bölgesi'nin salgın sürecinde beyin ölümü tespiti ve aile bağış oranlarında azalma olmasına rağmen liderliğini korumaya devam ettiğini aktardı.

2021 yılında Türkiye PMP oranı 3,6 iken Bursa bölgesinde bu oranın 13,3 PMP olduğunun altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, "Bölgemiz organ bağışında aile izni oranıyla da farkını ortaya koyuyor. Türkiye ortalaması yüzde 22 iken Bursa Bölgesinde aile izni oranı yüzde 35 oranında. 2021 yılında bölgemizde bildirilen donör sayısı, ülkemizde bildirilen tüm donörlerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın organ bağışında duyarlılığı fazla" diye konuştu.

Organ bağışında 4 kişiden biri Bursa Bölgesi'nden

Fevzi Yazvuyılmaz

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de bin 420 kişiye beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen vefat eden bu kişilerin sadece 305'inin yakınlarının organ bağışına onay vererek başka yaşamlara umut olduğunu söyleyen Dr. Yavuzyılmaz, "Vefat eden bu kişilerin organları ile 298 kişi böbrek, 141 kişi karaciğer, 24 kişi kalp ve 21 kişi akciğer nakli olarak sağlığına kavuşmuştur. Diğer taraftan bakıldığında yine geçen yıl ülkemizde 3 bin 76 kişi böbrek, bin 386 kişi ise karaciğer naklini canlı donörden yani bir yakınının organı ile nakil yapılmış. Buradaki rakamlarda da anlaşılacağı üzere ülkemizdeki kadavradan bağış oranları maalesef hala çok düşük oranlarda seyretmekte. Hastalarımız sağlıklarına ancak sağlıklı olan başka bir yakınlarının organı ile hayata tutunabilmektedir." şeklinde konuştu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de organ ve doku bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Yavuzyılmaz, "Bekleme listelerine bakıldığında tüm Türkiye'de 2022 yılı itibari ile 22 bin 970 kişi böbrek, bin 300 kişi kalp, 2 bin 385 kişi karaciğer, 152 kişi akciğer, 285 kişi pankreas, 2 bin 924 kişi kornea nakli için bekliyor. Bursa Bölgesinde ise bin 900 kişi böbrek, 313 kişi karaciğer bekliyor.  Biz de sağlık müdürlüğü olarak aşılama ile pandeminin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte organ bağışına yönelik toplumsal farkındalığı arttırmak için çalışmalara hız verdik. Hastalarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışının yapılmasına her zaman ihtiyaç duymaktayız. Yapılan bağışların sayısının azalması birçok hastanın organ nakli yapılmadan vefat etmesine neden olmakta. İnsanlarımızın bu noktada hassasiyetle davranacağına, özellikle vefat eden yakınlarının organlarını bağışlama noktasında bir gün kendilerine ya da bir yakınlarına organ ihtiyacı olacağı düşüncesiyle hareket edeceklerine inanıyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)