Türkiye genelinde artan kar yağışları yolda yürümeyi zorlaştırıyor ve ciddi kazalara yol açabiliyor. Düşme sonrası daha çok yumuşak doku travmalarının oluştuğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kasım Sezen, açık el üzerine düşüldüğü için bilek kırıkları, omuz ve kalça kırıkları vakalarının da görüldüğünü ifade etti. Peki Karlı ve buzlu yollarda nasıl yürümeliyiz?
İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Sezen, karlı ve buzlu yollarda yürümenin, düşme ve yaralanma riskini arttırdığını söyledi.
Karlı ve buzlu yollarda nasıl yürümeliyiz?
Karlı zeminlerde eller cepteyken yürümenin çok tehlikeli olduğunu belirten Sezen, “Yaş grubuna bağlı olarak değişiyor. İşi olanlar, işe gitmesi gerekenler işine gidiyor. Yolda giderken mümkün olduğunca dikkatli olmak lazım.
- Eli cebinde yürümemek lazım
- Üzerindeki elbiselerin hareketi kısıtlayıcı elbiseler olmaması lazım
- En önemlisi ayakkabıların mümkün olduğunca kauçuk tarzı ayakkabılar olması lazım
- Altının tırtıklı ve yivli olması ve yeri kavrayan ayakkabılar olması lazım
- Alt kısmın mümkün olduğunca genişleyen tarzı ayakkabılar olması lazım
- Yere bastığı zaman dengesini iyi sağlanabilmesi lazım buna rağmen yine de kayma olabilir.
- Kaydığını gördüğü zaman insanların düşme pozisyonu önemli
- Eğer ki kaydığınız zaman yüzünüzün üstüne düşüyorsanız bir tehlike var demektir.
- O zaman ellerinizi ve dirseğinizi yere koymak lazım
- Hatta mümkünse yapabiliyorsanız o hız esnasında kendinizi çevirebiliyorsanız kalçanın ve küreğinin üzerine düşmek lazım
- Kafayı korumak lazım
- Öne ve arkaya doğruyu nasıl düşünüyorsanız kafayı ellerle korumak lazım
- Dizleri de bükerek top haline getirmek lazım ki kafanız zarar görmesin.” dedi.
“Yaşlıların özellikle böyle karlı ve buzlu havalarda dışarıya çıkmasını önermiyoruz”
Karlı havaların yaşandığı bugünlerde özellikle yaşlı bireyler için düşmelerin ciddi sakatlıklara sebep olabileceğine dikkat çeken Sezen, “Yaşlıların özellikle böyle karlı ve buzlu havalarda dışarıya çıkmasını önermiyoruz. Mecburen dışarı çıktılarsa az önce söylediğimiz gibi giyimlerine ve ayakkabılarına dikkat etmeleri lazım bunlara ilave olarak da mutlaka baston kullanmalarını ve bastonun alt ucunda yine kauçuk yumuşak kıvamlı lastikli baston kullanmalarını öneriyoruz. Çocuklar ise daha hareketliler. Okul bahçelerinde yerler buz tutuyor. Kendileri de kayak yapıyorlar ve daha kaygan hale getiriyorlar. Elbiselerin mümkün olduğunca pofuduk tarzda olduğu takdirde düştüklerinde darbe emici elbiseler kullanmaları önemli. Aynı tarzda yumuşak ve geniş tabanlı lastikli ayakkabılar kullanmalarını öneriyoruz. Bütün bunlara rağmen yine de düşülüyorsa kendilerini, kafalarını ve vücutlarını koruyacak şekilde küreğinin üstüne ya da kalçanın üstüne düşmeleri gerekir. Merdiven gibi kötü bir yerde kayılıp düşülüyorsa Allah göstermesin. Kırıklar mevzu bahis olabilir, kafalarını vurabilirler, kol ve parmak kırılabilir böyle bir durum olduğu zaman da tabi ki acil müdahale gerekir. Bu işi de bilen insanların desteğine ihtiyaç var. Bu tür kazalarda da gerekli tedavileri almaları gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Dışarıya mecbur olmadıkça çıkılmaması gerekir”
Yürünen yol kardan temizlenmiş olsa bile üzerinde görünmeyen bir buz katmanı olabileceğinin asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan Sezen, “Havalar malum gerçekten soğuk, bütün Türkiye donuyor. Kar ve buzlanma çok fazla. Dışarıya mecburen çıkması gerekmeyenlerin dışında evde kalmalarını öneriyoruz. Bazen yollarda kar ve buzlanma gözükmeyebilir fakat yerlerde gizli buzlanmalar olabiliyor. Bu tür yerlere de insanların aldanmamaları gerekir. Daha dikkatli olmaları gerekiyor.” diyerek uyarılarda bulundu. (İLKHA)