Kira fiyatlarını artırmak isteyen ev sahipleriyle kiracılar arasında gerginlik!

Mahkemeler artık 6-7 ay sonrasına gün vermeye başladı. Davaların sonuçlanması da 1,5 yılı sürüyor olması ayrıca bir sorun olarak devam ediyor.

Ekleme: 25.01.2022 10:10:08 / Güncelleme: 25.01.2022 10:20:06 / Güncel
Destek için 

Emlak konutlarındaki artışı bahane eden ev sahipleri aldıklar kiranın ev fiyatlarına oranla düşük kaldığı gerekçesiyle kiralarına faiş oranda zam yapmak istemelerine tepki gösteren kiracılar ev sahiplerinin kontrat dışında istedikleri artışı mahkemeye taşıyor. Artan fiyatlar yüzünden kira fiyatlarına gelen zamların ardından ülke genelinde ev sahipleri ile kiracılar arasında büyük kriz yaşandığı belirtiliyor. Yüzde 19’luk Kira Fiyat Endeksi’nin üzerinde artış talep eden ev sahipleri ile kiracılar mahkemelik oldu. Kira tespit ve tahliye davaları 3-4 katına çıktı. Mahkemeler artık 6-7 ay sonrasına gün vermeye başladı. Davaların sonuçlanması da 1,5 yılı sürüyor olması ayrıca bir sorun olarak devam ediyor.

Ev sahipleri bu durumdan şikayetçi olurken kiracılar artan kira bedelinin yüksek oluşundan şikayet ediyorlar. Ev sahiplerinin mahkemeye gitmeden başka yollara baş vurduğu “Evi satıyorum, oğlumu evlendiriyorum” gibi bahanelerle kiracıları evden çıkırmaya çalıştıkları iddia edildi.  

Kira piyasası!

Kira tespit davalarıyla ilgili bilgiler veren Av. Oğuz Yavuz, “Örneğin sözleşmede 3 bin 500 liraya anlaşıldı. Ama ev sahibi “Kiralar buralarda 6 bin lira oldu” diyerek kira tespit davası açabilir. Bu durumda mahkeme haklı bulursa kira piyasası neyse ona yükseltiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu ihtilafların çözülmesi ve mahkemelerin iş yükünün azalması için arabuluculuk sisteminin daha etkin bir şekilde çalıştırılması gerektiğini vurgulayan Oğuz, “Ancak ülkemizde ara buluculuk hala oturmadı. Ondan ötürü arabuluculukta çok fazla hızlı sonuç alınamıyor” dedi.