Bahçesaray halkı yıllardır süren yol problemlerinin çözülmesini istiyor

Van-Bahçesaray karayolunda kış mevsimlerinde yaşanan yol problemi devam ediyor. Kar yağışının fazla olduğu ilçede olası çığ tehlikesine karşı zincirlerle geliş ve gidişlerin kapatılmasına ise halk ve şoförler tepki gösteriyor.

Ekleme: 24.01.2022 12:05:11 / Güncelleme: 24.01.2022 12:05:11 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Van’ın Bahçesaray ilçesindeki ulaşım sorunu halen devam ediyor.

Şubat 2020 yılında meydana gelen 2 ayrı çığda 42 kişinin hayatını kaybettiği ilçe yolunda, yeni felaketlerin yaşanmaması için yetkililere seslenen bölge halkı ve yol güzergâhında çalışan minibüs şoförleri, ilçenin ulaşımı ve ekonomisi üzerinde olumlu etki meydana getirecek olan tünelin bir an önce yapılmasını istiyor.

Van-Bahçesaray yolunda yaşanan sorunlar ve çözüm öneri ile ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Bahçesaray S.S. 53 Nolu Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta, kış aylarında Van-Bahçesaray karayolunun kapatılması ile ilçe halkının ve şoförlerin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, yapımı planlanan Bahçesaray tünelinin en kısa zamanda yapılması için yetkililere seslendi.

“Bu esaretten kurtulmak istiyoruz”

İlhami Burta

Kış aylarında Bahçesaray halkının perişan duruma düştüğünü belirten Burta, Bahçesaray halkının çevre ilçelere götürülen hizmetlere göre geri kalmış bir halk olduğunu söyleyerek, “Yollarımızdaki sıkıntılar da bizi biraz daha geriye götürüyor. Kış şartları bizler için çok zor. Yetkililerin yollarda yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında duyarlı olmalarını bekliyoruz. Karabet güzergahında çalışmaların olacağı söylendi ama herhangi bir adım atılmadı. Bu millet aynı rezilliği çekmeye devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız Meki Arvas ve Kaymakamımızın bu yolla ilgilenmelerini istiyoruz. Bu yolda can vermek veya rezillik çekmek istemiyoruz. Biz Kooperatif olarak elimizden geleni yaparız ama bizimle beraber yetkililerin, halkın ve seçilmiş muhtarların bir araya gelip bu halkı bu eziyetten ve esaretten kurtarmaları gerekir.” dedi.

“Hizan yolu maddi ve manevi anlamda yükümüzü arttırıyor”

Karlı ve tehlikeli hava koşullarında, olası kaza ve çığ tehlikelerine karşı Karabet yolunun kapatıldığını ve ulaşımın Bitlis’in Hizan ilçesinden sağlandığını dile getiren Burta, Hizan yolunun halka maliyetinin fazla olduğunu, hem halk açısından hem de şoförler açısından bayağı sıkıntı çektiklerini dile getirdi.

Burta, “Karabet yolunda çekeceğimiz 10 dakikalık sıkıntı Hizan yolunda 4 saate çıkıyor. Hizan yolu tehlike bakımından da Karabet yolundan daha tehlikeli, dün de bir arkadaşımız Hizan yolunda kaza geçirdi. Aynı tehlikeler orada da var. Bir de Hizan yolu dar olduğu için ayrıca sıkıntı yaşıyoruz. Halk da ciddi anlamda mağdur oluyor. Çünkü burada sabah çıkan bir araç Hizan yolu üzerinden gittiğinde akşama ancak Bahçesaray’a varabiliyor. Gece saatlerinde ilçe merkezine gidenler araba bulup köylerine gidemiyorlar. Bu sıkıntıların çözülmesi için tünel yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İlçe giriş ve çıkışlarının zincirle kapatılmasını kabul etmiyoruz”

Karlı ve tehlikeli zamanlarda Bahçesaray ilçesinin giriş ve çıkışının zincirle kapatılmasına da tepki gösteren Borta, “Kar yağdığında araçların yolu kullanmaması için ilçenin giriş ve çıkışı zincirle kapatılıyor. Zincirle kapatmanın ne anlama geldiğini yetkililer biliyor. Yolun zincirle kapatılmasını istemiyoruz. O zincir yerine oraya 2 tane polis, jandarma veya güvenlik korucusunun bırakılmasını istiyoruz. Bu şekilde zincirle kapının bağlanması halk için iyi değil.” şeklinde konuştu.

“Bahçesaray tüneli için 3 proje üzerinde çalışmalar sürüyor”

Bir program esnasında Bahçesaray tüneli ile ilgili sorulan soruya cevap veren Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, dramatik bir sorun olduğunu söyledi.

Geçen sene Karayolları Genel Müdürlüğü düzeyinde ciddi girişimlerde bulunduklarını ifade eden Vali Bilmez, Karayolları Genel Müdürlüğünün bir proje ihalesi yaptığını ve 3 seçenek üzerinde durulduğunu dile getirdi.

“Bu sorun birkaç yıla çözülecek bir sorun değil”

Projeler hakkında bilgi veren Vali Bilmez, “Bu projelerin kesinleşmesi bekleniyor. Projenin yapılması ayrı bir şey bunun yatırım programına alınması ayrı bir şeydir. Bu sorun birkaç yıla çözülecek bir sorun değil. Yüzyıllardır devam eden bir sorun. Bu projelerin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından nihai sonuca bağlanmasını bekliyoruz.” dedi. (İLKHA)       









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar