Suudi Arabistan, 4 yıllık boykotu bitiriyor, bu ülkeye ihracat tekrar patlayacak. Türk mallarına boykot uygulayan ve ithalatını 2,7 milyar dolardan 189 milyon dolara düşüren Suudi Arabistan, ambargoyu kaldırıyor. Karar, şubatta Erdoğan'ın ziyareti ile açıklanacak ve ilişkilerde yeni sayfa açılacak.
Suudi Arabistan ile diplomaside yaşanan ılımlı hava ekonomiye de yansıdı. Ülke, Türk mallarına uyguladığı boykotu kaldırma kararı aldı. Türkiye'nin en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Suudi Arabistan'a yapılan ihracat, ambargo ile 2,7 milyar dolardan 189 milyon dolara düşmüştü. Yeni hedef 3 milyar dolar ticaret.
Türkiye malları marka haline gelmişti!
Arabistan'ın bölgede en fazla ticaret yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu da söyleyen Taycı "Ambargo öncesi ülkenin her yerinde Türk malı görmeniz mümkündü. Made in Turkey bir marka hâline gelmişti. Bizim ürünlerimize hem güveniyor hem de seviyorlardı.
Ambargo kaldırma kararı ile iki ülke ticaretinde eski seviyelerde aşılacaktır. Çünkü Arabistan'ın en iyi ürünleri alabileceği ülke Türkiye" dedi. Karar ile birlikte iki ülke ticaretinin ilk etapta 3 milyar dolara çıkacağını söyleyen Taycı "Bu en yakın ihtimal olarak görülüyor. Zamanla bu rakamın da aşılacağını söyleyebiliriz. Ülkedeki müşterilerimiz ile görüşmeler hâlindeyiz. Onlarda Arabistan hükûmetinin aldığı bu karardan çok memnun. Yeniden Türkiye ile ticaret yapacakları için mutlular" açıklamasında bulundu.
Türkiye ile ticaret yeniden başlayacak!
Türkiye'den Arabistan'a en çok mobilya, hazır gıda, tekstil ve yaş-meyve sebze ihracatı yapılıyor. Sadece hububat ve bakliyat ihracatımız 2020 yılında 181 milyon doları bulmuştu. Ülkedeki otellerin neredeyse tamamı ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılıyor. Ayrıca ticari ambargonun kaldırılması ile savunma sanayi alanında da yeni iş birliklerine imza atılacağı belirtiliyor. Arabistan hükûmetinin İHA ve SİHA konusunda büyük alımlar yapma niyeti olduğu söyleniyor. Yine turizm tarafında da belirgin bir büyüme yaşanması bekleniyor. İhracatçılar Arabistan'ın ülke olarak öneminin dışında, bölge ülkelerine de bir geçiş kapısı olması açısından kritik bir noktada olduğunu söylüyor. Türkiye ile ticarete yeniden başlanması ile birlikte Körfez ülkelerine yapılan ticaretin de ciddi anlamda artış göstereceğini belirtiliyor.